articol
stats

Unde am vazut filme la Iasi in 2012

Dupa articolul despre lungmetrajele romanesti lansate in 2012, va mai propun si o analiza a ceea ce s-a intimplat in Iasi din punct de vedere al evenimentelor unde s-au proiectat filme. Desi la o prima impresie stam destul de prost in comparatie cu Bucuresti sau Cluj, daca ne uitam atent, vom gasi destule oportunitati pentru cinefilii ieseni chiar si fara glamourul ori campaniile de presa duse in orasele mai sus-numite. Si inainte de a trece la analiza propriu-zisa, tin sa mentionez programul Cinemaului Republica si sa-i felicit pe cei care au adus aici, in 2012, filme europene, filme romanesti si filme de Cannes! Sper sa-si pastreze aceleasi criterii de selectie si pentru anul ce va veni.

La capitolul pierderi, in anul 2012 nu s-a mai regasit proiectul Cafeneaua Cinematografica si a murit Doc Art (unde s-au vazut filme ca Pina si Inni) precum si restul proiectiilor de la Brain, dar a revenit in Iasi Noaptea Devoratorilor de Publicitate (organizata destul de prost ca locatie si comfort etc.) si au aparut noi evenimente precum Joia Filmului Romanesc de la Cinema Victoria (debutata destul de stingace cu filme de Nicolaescu sau alte rebuturi, dar care iata ca acum mentine in program Dupa dealuri si Despre oameni si melci) sau Weekendul cu Animatii Scurte de la Casa de Cultura „Mihai Ursachi”.

Marile evenimente au fost festivalurile organizate de Institutele Culturale straine (Institul Francez, Goethe Zentrum si British Council) care au sustinut financiar si logistic DOCEST (cu o selectie din ce in ce mai slaba, dar care aduce invitati si totusi ofera cinefililor sansa sa vada productii romanesti de gen), Festivalul Filmului Francez (cu o selectie mult inferioara celei de la Bucuresti), Festivalul Filmului Francofon (fara filme cu nume, dar care a prilejuit aducerea la Iasi a Anei Maria Marinca) sau British Documentary (fara invitati si cu filme de valoare medie).

Ceea ce s-a facut cu „bani romanesti” (daca e sa impartim astfel borcanele), s-a vazut la Festivalul Filmului European (cu filme medii si bune, dar organizat in conditii precare), la Caravana TIFF si Noaptea Alba a Filmului Romanesc (unde s-au proiectat filme slabe) – amploarea acestora doua fiind, si ele, cu mult sub ce se intimpla la Bucuresti sau in alte orase ale tarii (oare de ce?) – si la Caravana Metropolis (si aceasta cu filme ori medii, ori comerciale) organizata in Gradina Palas. Tot la capitolul evenimente cu program stabilit la Bucuresti ori in alta parte, putem trece si programul Cinemaului Republica (cu filme precum Le Havre, Le Skylab, Le Gamin au Velo, We Need to Talk About Kevin, Carnage etc.– nominalizate la Palme d’Or sau doar filme europene mult mai bune decit ce se poate vedea la Cinema City in mod normal), pe care l-am recomandat in 2012 si sper sa avem motive sa o facem si in 2013.

Pe plan local, evenimentele organizate din initiativa iesenilor sint FilmStud, ajuns la editia a 5-a (acopera bine zona de film underground care e din pacate destul slaba din punct de vedere valoric, asta afectind si festivalul, totodata), Clubul Cinefililor (foarte slab mediatizat din motive obiective, dar cu un program destul de bine facut; tine loc de Cinemateca) sau proiectiile organizate de asociatiile studentesti (ZSF, Serile Filmului Psihologic, Serile Filmului Istoric, Zilele Filmului Norvegian etc.) in locatii si cu filme mai mult sau mai putin reusite. Tot la asociatii studentesti intra si proiectiile organizate de ASJ, Serile filmului romanesc, care au ajuns la un nivel de standarde artistice, aproape de nementionat.

Evenimentele pe care nu le-am trecut la niciuna din categoriile de mai sus ar fi Tres Court (interesant, dar putin cam lung), programele Filmabend (unde s-a proiectat Funny Games de Haneke) si Cine-Decouverte (cu filme pentru copii sau de valoare medie) si alte Festivaluri organizate de Institute Culturale straine care nu au filiale in Iasi, precum Zilele Filmului Spaniol, Polonez, Rus sau Chilian (toate avind in comun filmele fara renume, fara palmares festivalier si cu o selectie mai degraba random).

La capitolul evenimente conexe, as mentiona lansarea volumului semnat de cinefilul CTP, Filmul surd in Romania muta, venirea in Iasi a lui Mircea Daneliuc care si-a lansat si un volum de proza (cu mentiunea ca Daneliuc nu mai e ce-a fost...), dezbaterea despre Noul Cinema Romanesc (initiata de Valerian Sava), proiectiile oarecum intimplatoare a filmelor The Soviet Story, Iubitii Domnului sau Happy, precum si evenimentele „generaliste” care au proiectat si filme (Multicolor – cu o selectie destul de inactuala –, FITPT de la „Luceafarul” si CafeKoultour).

Dupa cum vedeti, nu frecventa proiectiilor de film in Iasi e o problema, ci mai degraba valoarea acestora. Dupa cum ziceam si in mesajul de sarbatori al echipei AltIasi, nu ramine decit sa facem efectiv ceva pentru a imbunatati aceasta stare de fapt si sa speram ca 2013 ne va aduce un cinema art-house (cel care era anuntat la Moldova Mall), un festival mare (comparabil cu TIFF, Astra, Anim’est sau Next) sau macar imbunatatirea conditiilor deja existente: tehnice la Cinema Victoria si Republica si artistice la Cinema City si restul evenimentelor sus-numite.

Resurse
Video: 

FFE 2012 [spot oficial]

FFE 2012 [spot oficial]

FilmStud 2012 [spot oficial]

FilmStud 2012 [spot oficial]
Articol scris de Iosif Prodan | Joi, 03/01/2013 - 18:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif