eveniment
Data: 
26 Jan 2012 - 16:00
27 Jan 2012 - 18:00
Loc: 
Bloc Productie Radio Iasi, Cinema City, Aula UPA
stats
Adresa: 
Strada Lascar Catargi, Nr. 44

Portret de cineast - Mircea Daneliuc la Iasi

Activitatea artistica a regizorului, scenaristului, actorului si scriitorului Mircea Daneliuc este celebrata la Iasi zilele acestea, 26 si 27 ianuarie,  printr-un eveniment organizat de Radio Iasi, Centrul National al Cinematografiei si Universitatea Petre Andrei. Cu acest prilej vor avea loc intalniri, dezbateri, proiectii de filme si prezentarea, in prezenta regizorului, a volumului Cele ce plutesc. Variatiuni pe tema unui scenariu (Curtea Veche Publishing, 2009).

Evenimentul se va deschide joi, 26 ianuarie, la ora 16.00, in Bloc Productie Radio Iasi, cu proiectia filmului Cele ce plutesc (2009). Ulterior acestui moment cinematografic, organizatorii isi propun abordarea povestii de pe ecran dintr-o perspectiva literara prin lansarea cartii Cele ce plutesc. Variatiuni pe tema unui scenariu care va constitui subiectul unui dialog cultural intre autorul volumului, Mircea Daneliuc si invitatii speciali - scriitorul Liviu Antonesei, criticul de teatru si film Stefan Oprea si filmologul Mihai Mardare. In aceeasi zi, de la ora 19.30, este programat la Cinema City Iulius Mall Iasi spectacolul de gala Cele ce plutesc (2009).

Vineri, 27 ianuarie, de la ora 18.00 va rula in Aula Universiatii “Petre Andrei” filmul Patul conjugal (1993), o productie care mizeaza pe aceeasi sondare a problemelor sociale si interumane cu care si-a obisnuit Mircea Daneliuc spectatorii, aplicata de aceasta data intr-o epoca post –ceausita, care, cu toata libertatea aferenta, nu baga bani in buzunarele personajelor si nici satisfactie in viata lor intima.

Cand spun Mircea Daneliuc ma gandesc la filme care inainte de ’89 au indraznit sa evadeze din perimetrul propagandei comuniste si sa aduca in vedere o lume vie, cu tarele si neajunsurile ei, cu machiajul ideologic scurs pe obraji, capabila totusi de autoironie si replici precum ”Stati putin, platesc amenda si gata, fara circ, va rog mult!” (Proba de microfon, 1980). Alte filme, care au incomodat regimul, fiind aruncate intre coltii cenzurii sunt: Croaziera (1981) si Glissando (1984). Dupa anul 2000 unii critici si cinefili intrevad o schimbare de stil in viziunea cineastului Mircea Daneliuc, pe care acesta afirma ca nu a premeditat-o cumva, nu o resimte astfel, ci vede in evolutia filmelor sale un proces spontan de creatie. Cum raspunde ultimul sau film, Cele ce plutesc, variatelor interpretari pe care le-a generat iesenii vor avea ocazia sa afle la sediul Radio Iasi care gazduieste evenimentul de joi.

Mircea Daneliuc este un nume foarte important pentru cinematografia romaneasca si, mai ales, un om de film care isi reinventeaza profesia si o practica perseverent. Regizor, scenarist, actor si scriitor, a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii “A.I.Cuza” din Iasi, dar si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la sectia de regie. A debutat ca regizor in anul 1975, cu filmul Cursa, pentru care a primit premiul de debut din partea ACIN. Repertoriul sau regizoral include pana in prezent titluri precum: Editie speciala (1977), Proba de microfon (1980), Vanatoarea de vulpi (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), A II-a porunca (1991), Patul conjugal (1993), Senatorul melcilor ( 1995), Ambasadori cautam patrie (2003), Sistemul nervos (2005), Legiunea straina (2008), Marilena (2009) si Cele ce plutesc (2009).

Ca scriitor Mircea Daneliuc semneza urmatoarele volume: Apa din cizme– roman (Curtea Veche Publishing, 2006), Cele ce plutesc. Variatiuni pe tema unui scenariu – roman (Curtea Veche Publishing, 2009), Doua spalari pe cap - proza scurta (Curtea Veche Publishing, 2010).

Resurse
Video: 

Cele ce plutesc- Trailer

Cele ce plutesc- Trailer

Marilena-Trailer

Marilena-Trailer
Articol scris de Marina-Evelina Cracana | Joi, 26/01/2012 - 02:37
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului marina.evelina