eveniment
Data: 
23 Mar 2012 - 15:00
Loc: 
Sala H1, Corpul H al UAIC
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11

The Soviet Story: proiectie si dezbatere

Dupa ce a fost prezentat anul trecut si la TVR, atragand inclusiv un comentariu din partea lui Andrei Plesu, proiectia controversatului documentar Povestea sovietelor (The Soviet Story) devine prilej de dezbatere despre Utopie comunista, crime in masa si memorii concurente in secolele XX si XXI. La dezbaterea organizata vineri, 23 martie, de la ora 17:00, in Corpul H al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Sala H1, vor participa istoricii Ovidiu Buruiana, Adrian Cioflanca, Dorin Dobrincu si Andrei Muraru.

In 2008, The Economist compara arderea unei papusi simbolizandu-l pe regizorul lituanian Edvins Snore in fata Ambasadei Lituaniei de la Moscova cu primirea unui Oscar, in cazul in care faci un film ce urmareste demascarea crimelor Uniunii Sovietice.

Filmul prezinta episoade sangeroase ale regimului sovietic, de la Marea Foamete din Ucraina (iarna 1932-33), masacrul ofiterilor si intelectualilor polonezi de la Katyn (1940), colaborarea dintre SS si NKVD, precursorul KGB-ului, deportarile sovietice in masa, urmate de colonizarea cu populatie rusa, pana la experimentele medicale din Gulag.

The Soviet Story a fost filmat in mai mult de 2 ani in Rusia, Ucraina, Letonia, Germania, Franta, Regatul Unit si Belgia, iar materialele pentru documentar au fost adunate de autor timp de mai bine de 10 ani. Printre imaginile video in premiera sunt cele filmate intr-un lagar de concentrare sovietic din Magadan, Siberia, unde KGB-ul efectua experimente medicale pe prizonieri, sau cadre in care sovieticii ii ajutau pe nemti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Totodata, apar in exclusivitate fotografii facute de Heinrich Hoffmann, fotograful personal al lui Hitler.

In opinia mea, filmul ar trebui prezentat ca material obligatoriu de studiu la orele de istorie universala. E drept ca autorul a depasit limitele implicite ale unui documentar, prin prezentarea destul de pasionala si unidirectionala a evenimentelor. Un alt minus (mai ales pentru noi, ca romani) ar fi lipsa oricaror referiri la Basarabia si Bucovina. Sunt convins ca istoricii prezenti la dezbatere vor clarifica parte din aceste aspecte ale respectarii adevarurilor istorice (pentru ca nu exista niciodata un singur adevar). Insa The Soviet Story, chiar in aceasta forma imperfecta, ar putea fi o buna contrapondere pentru fetisizarea ignoranta a simbolurilor comunisto-marxiste (tricouri cu Che, CCCR, secera si ciocanul, etc) pe care cei care s-au nascut dupa '89 sau altii care n-au inteles mare lucru din ce s-a intamplat atunci le afiseaza ca elemente cool.

Resurse
Video: 

The Soviet Story (intregul film)

The Soviet Story (intregul film)
Articol scris de George Plesu | Mie, 21/03/2012 - 04:17
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george