eveniment
Data: 
10 Apr 2014 - 19:30
11 Apr 2014 - 19:30
26 Apr 2014 - 19:30
3 May 2014 - 19:30
7 Jun 2014 - 19:30
12 Jun 2014 - 19:30
21 Nov 2014 - 19:30
18 Jan 2015 - 19:30
17 Apr 2015 - 19:30
16 May 2015 - 19:30
Loc: 
Sala „Uzina cu teatru”
Bilet: 
22.00
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr. 18

Tanti Chanel la Nationalul iesean

Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi anunta, prin directorul general Cristian Hadji-Culea, “un pachet de trei premiere” in nu mai putin de o saptamana. Prima premiera este Tanti Chanel, un spectacol de Ion Sapdaru, ce va avea loc pe 10 aprilie, de la ora 19:30, in Sala Uzina cu teatru. Urmatoarele reprezentatii sunt programate pentru 3 mai, 7 si 12 iunie. Update: in stagiunea 2014-2015, spectacolul se joaca pe 21 noiembrie si 18 ianuarie, 17 aprilie, 16 maide la aceeasi ora.

Explorator al dramaturgiei moderne rusesti, asa cum se autointituteaza, Ion Sapdaru se regaseste in autorul textului Tanti Chanel (in original Baba Chanel), Nikolai Koleada, ambii tinzand spre artistul total in teatru, fiind pe rand, de-a lungul timpului, dramaturg, actor sau regizor.   

Nicolai Koleada s-a nascut pe 4 decembrie 1957 in Presnogorkovka, regiunea Kustanai, din Kazahstan. In prezent, el locuieste in Ekaterinburg, Rusia, acolo unde in 2001 si-a infiintat propria companie de teatru, Kolyada theatre. Cu un repertoriu de peste 30 de spectacole, Kolyada theatre este una din cele mai cunoscute companii din Rusia, participand la numeroase festivaluri. In aprilie 2012, Nicolai Koleada a fost prezent in Romania ca actor si regizor cu spectacolul Hamlet, in cadrul Festivalului International Shakespeare. Profesor de dramaturgie la Institutul de Teatru din Ekaterinburg, Koleada a format numerosi dramaturgi rusi contemporani, dintre care ii amintim pe Vasili Sigarev si Oleg Bogaev. A scris aproximativ 100 de piese, fiind considerat de la inceput un sustinator al Chernukha, un termen rusesc ce-l identificam prin corespondentul englezesc angry young men. Oamenii din piesele lui Koleada sunt de cele mai multe ori proscrisi, sunt oameni saraci si uitati, ce se zbat zadarnic sa se salveze de la distrugere sau autodistrugere. De altfel, spectacolul Tanti Chanel a fost invitat de Nikolai Koleada la festivalul sau Kolyada Plays din Ekaterinburg, ce va avea loc in luna iunie a acestui an.

Tanti Chanel este povestea unor soliste batrane ce formeaza un jalnic grup coral, puse in fata schimbarii de propriul dirijor, ce le propune aducerea unei colege putin mai tinere. „Piesa lui Koleada, Tanti Chanel este un eseu al apusului existentei omului pe pamant. Scrisa cu mult umor, dar şi cu pronuntate tuseuri dramatice si tragice, Tanti Chanel deriva clar din filonul realismului critic al marii literature ruse. Trairea maxima, marile prabusiri interioare, colapsul emotional pe fondul unei povesti banale – acestea sunt mijloacele cu care isi construieste piesele Koleada si nu se dezminte nici in Tanti Chanel.” a declarat regizorul Ion Sapdaru.

Distributia este formata din cunoscutii actori ai Teatrului National Iasi, Silvia Baleanu Popa, Irina Radutu Codreanu, Annemarie Chertic si Daniel Busuioc si tinerele actrite Alina Mindru, Andreea Boboc si Andreea Spataru. Pregatirea muzicala a fost realizata de Dragos Mihai Cohal, cel ce se afla la o noua colaborare cu Teatrul National Iasi dupa spectacolul Palaria florentina in regia lui Silviu Purcarete. Costumele si decorul au fost realizate de Alina Dinca-Puscasu si Gelu Risca, care au mai lucrat cu regizorul Ion Sapdaru si cu ocazia altor spectacole.

Referitor la spectacolul Tanti Chanel, actrita Annemarie Chertic a declarat: „Un spectacol pentru toate varstele, pe care speram sa-l ducem, sa-l vada lumea... Am lucrat foarte frumos la acest spectacol, a fost chinuitor, pentru ca fiecare rol e ca un bebelus, te chinui pana spre final, te chinui pana nasti bebelusul; dar tinem la acest bebelus si speram sa placa.” Pe Annemarie Chertic o mai puteti vedea la Teatru National Iasi in spectacolele: Hollywood Mirage, Iasii in carnaval, Palaria florentina etc.

Tanti Chanel se joaca la Teatru National “Vasile Alecsandri” Iasi in sala Uzina cu teatru pe 10, 11 si 26 aprilie, de la ora 19:30.

Resurse
Audio: 

Tanti Chanel | Trailer

Articol scris de Daniel Chirila | Mie, 09/04/2014 - 02:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului daniel.chirila