- 3709
Joi, 22 mai, de la ora 19:00, Teatru FIX iti propune spectacolul Sefele o “drama a dorintei si jocului de putere”, dupa un text de Werner Schwab, in regia lui Bogdan Palie, cu Catinca Tudose, Petronela Grigorescu si Stanca Jabenitan. A doua reprezentatie este programata pentru duminica, 25 mai, de la aceeasi ora. Rezervarile se pot face accesand site-ul www.teatrufix.ro sau apeland numarul 0724 921212. Pretul unui bilet este 15 lei, elevii si studentii beneficiind de reducere 10 ron. Update: urmatorul spectacol se joaca pe 24 septembrie, de la aceeasi ora.
In bucataria Ernei, “Sefele” lui Schwab vorbesc despre viata, sex, credinta si fecale, pentru ca stiu totul despre ele. Erna, Greta si Maria isi manjesc cu sublim existentele lor mediocre ca intr-o pictura pop art. “Viata e cinstita si le arata oamenilor din ce e facuta” spune parca Maria, in numele tuturor care accepta azi un contract de munca oricat de mic cu patronajul in definitiv de origine divina. (comunicatul de presa)
Bogdan Palie este la al doilea proiect realizat la Teatru FIX, unde anul trecut monteaza Plangerea mesei si a scaunului, dupa un text de Benoit Vitse, cu Stanca Jabenitan si Catalin Mandru.
Dramaturg si artist vizual, Werner Schwab a studiat sculptura la Viena intre 1978 si 1982. Scrisa in 1990, Sefele este prima lui piesa de teatru, iar in urmatorii 4 ani, pana la moartea sa, scrie inca saisprezece piese. In acest interval doar 8 dintre textele sale au fost puse in scena. Desi are o cariera scurta, scrierea sa este considerata printre cele mai spectaculoase si controversate opere de dramaturgie contemporana scrise in limba germana. Textele au reinnoit traditia expresionismului german, sunt pline de imagini de violenta ireala si degradare.
Sefele a mai fost montat in tara la Teatrul ACT (2003) in regia lui Sorin Militaru (care a colaborat cu TNI in aceasta stagiune pentru spectacolul Onorabili in direct) pe muzica de Ada Milea, cu Emilia Dobrin, Dorina Lazar si Coca Bloos.
Spectacolul Teatrului FIX face parte din proiectul “Laborator de texte germane austriece si noi viziuni regizorale” si este realizat in parteneriat cu Universitatea de Arte George Enescu si Universitatea Al.I.Cuza - Catedra de Germanistica si Lectoratul Austriac din Iasi; traducerea Alexandra Chiriac si Mariana Barbulescu.