articol
stats

Cine e Moshe Yassur?

Oare e mai cunoscut decat Stefan Dimitrescu? Nu stim asta cu certitudine, dar stim ca e tot un iesean demn de recunoastere. Regizor, om de teatru consacrat, evreu supravietuitor al Progromului de la Iasi.

Statornicit in lumea internationala a teatrului ca Moshe Yassur, Moise Stumer, pe numele sau adevarat, s-a nascut la Iasi in 1934. In orasul copilariei sale a studiat si Conservatorul si si-a petrecut adolescenta in mare parte in culisele Teatrului National "Vasile Alecsandri", de multe ori prin preajma lui Abraham Goldfaden si a actorilor pregatiti de el. La doar 16 ani a emigrat in Israel.


Dupa ce a studiat la Paris cu legendarul Jean-Marie Serreau, printre primii regizori care au pus in scena piese de-ale lui Eugen Ionesco, Moshe Yassur s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, la New York. In prezent este si profesor de teatru in orasul american. La invitatia lui Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, regizorul iesean se ocupa din 2002 si de repertoriul idis al teatrului din capitala. Piesele regizate de Moshe Yassur, cum ar fi "Cartea lui Ruth", "Sonata Kreutzer" sau "Tango final" cu Maia Morgenstern, inca se joaca la Teatrul Evreiesc de Stat.

In 2003, Moshe Yassur s-a intors la Iasi pentru o premiera in orasul moldovean. A pus in scena pentru prima oara doua piese de Eugen Ionesco din categoria teatru absurd: "Jacques sau supunerea" si "Viitorul e in oua", foarte bine primite de public.

"Sansa de a lucra la Nationalul iesean, dupa 50 de ani, este cel mai important cadou pe care mi l-a facut viata.' a adaugat regizorul intr-un interviu pentru cotidianul Evenimentul inainte de a parasi din nou Iasul pentru alte locuri, care ii ofera, poate, mai multa apreciere.

Articol scris de Simona Filip | Vin, 11/09/2009 - 20:06
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului simonafilip