articol
stats

Cine e Stefan Dimitrescu?

Mare parte dintre lucrarile lui Stefan Dimitrescu sint expuse la Birlad, la Bucuresti si Cluj-Napoca si, bineinteles, in afara Romaniei, in nenumarate colectii private. Picturile lui Stefan Dimitrescu nu sint usor accesibile publicului iesean desi el este un pictor de-al locului.

Nicolae Tonitza, colegul si prietenul lui pana la finalul vietii, a vorbit mult despre "voluptatea lui Stefan Dimitrescu pentru studiul aprofundat al naturii, varietatea si multitudinea de desene, care erau la el splendide preludii muzical-cromatice si care i-au adus publicul mare, faima unui desenator fara pereche la noi...". Cunoscut pentru maniera in care imbina si echilibra culorile cu contururile grafice, pictorul Dimitrescu a realizat indeosebi portrete si peisaje, scene si tipuri autentice mai ales din lumea oamenilor simpli de la sate si a muncitorilor mineri. Tendintele sale realiste, critice si post-impresioniste se regasesc in picturi ca Bucatareasa (1926), Taranci lucrand la razboi (1929), Cina (1924) sau Mortii de la Casin (1917).

Stefan Dimitrescu s-a nascut la Husi, in 1886. In 1902 a venit in Iasi decis sa studieze violoncelul la Conservatorul din oras. A intrat in schimb, un an mai tarziu, la Scoala de Arte Frumoase din Iasi unde a invatat in aceeasi clasa cu Nicola Tonitza la profesorii Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare.

Intre 1911 si 1913 a urmat studiile Academie de la Grande Chaumiere din Paris, iar cand a revenit in tara a fondat asociatia Arta romana la Iasi. Impreuna cu Nicolae Tonitza, Francisc Sirato si Oscar Han a intemeiat si Grupul celor patru, un grup fara un program prestabilit, dar avand la baza o conceptie comuna despre arta si o stransa prietenie. Din 1927 a inceput sa predea cursuri de compozitie la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, iar in urmatorul an a fost numit director al scolii, pozitie pe care a ocupat-o pana in anul mortii, in 1933. A murit la Iasi si este ingropat la Cimitirul Eternitatea.

Articol scris de Simona Filip | Mar, 01/09/2009 - 16:05
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului simonafilip