eveniment
Data: 
10 Apr 2015 - 18:00
11 Apr 2015 - 18:00
13 Apr 2015 - 18:00
14 Apr 2015 - 18:00
15 Apr 2015 - 18:00
16 Apr 2015 - 18:00
24 Apr 2015 - 16:00
24 Apr 2015 - 13:45 - 30 Apr 2015 - 13:45
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

QED

Unul dintre cele mai apreciate filme romanesti din 2014, QED (Quod Erat Demonstrandum), in regia lui Andrei Gruzsniczki, revine in cinematografele din Iasi incepind din acest weekend. Lungmetrajul a avut premiera in octombrie 2014 si va fi proiectat in fiecare zi (mai putin duminica, de Pasti) pina joia viitoare (in fiecare seara de la ora 18; pretul unui bile teste 8 lei) la Cinema Victoria unde are loc o retrospectiva a Premiilor Gopo. QED e un film captivant despre compromis, prietenie si tradare, apreciat de presa internationala si proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, si care aduce pe ecrane doi actori renumiti pentru performantele din teatru, Ofelia Popii si Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr. UPDATE: Filmul va mai rula la Iasi intre 24 - 30 aprilie la Cinema Victoria de la ora 13:45 (pretul unui bilet este 8 lei). UPDATE 2: Pe 24 aprilie la ora 16 filmul va rula intr-o proiectie speciala cu ocazia Saptaminii Ateneului Tatarasi. Vizionarea are loc in Sala Mare si discutia de dupa film va fi moderata de colega noastra Ioana Petcu. Intrarea este libera.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului. Gestul sau nu ramane fara consecinte. "QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj - se disting ecouri din productiile americane de anii '40, precum OSS, The Iron Curtain si The House on 92nd Street. Tradarile sunt pe cale sa se intample", scrie The Independent Magazine din New York.

Spectatorii ii vor reintalni in QED si pe actorii Virgil Ogasanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguta, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin. QED a fost remarcat in presa internationala pentru imagine, scenografia experta, semnata de Cristian Niculescu, si costumele Svetlanei Mihailescu. Potrivit publicatiei americane Variety, QED este "excelent filmat in alb-negru" si a reusit "o remarcabila recreare a epocii". Produs de ICON production si filmat de Vivi Dragan Vasile, este primul film romanesc realizat pe pelicula alb-negru (ORWO) de la Morometii (1988) incoace. Formulele matematice si calculele din film poarta semnatura profesorului, cercetatorului si activistului Nicusor Dan.

Cel de-al doilea film al regizorului si scenaristului Andrei Gruzsniczki, dupa Cealalta Irina (2009), QED si-a inceput cariera in festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondiala. Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius si Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat in programul Variety Critics' Choice, initiat de renumita publicatie americana. QED a mai obtinut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden - goEAST si a fost singurul film romanesc din competitia Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), in 2014. Totodata, a castigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfasurat in orasul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de productie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu (regia Andrei Ujica, 2010). Pelicula este realizata cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei, cu contributia Cinema City & The Group si cu participarea Abis Studio & HBO Romania.

Resurse
Video: 

QED [trailer]

QED [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 09/04/2015 - 02:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa