articol
stats

Cum sa cistigi Palme d'Or fara sa meriti

Desi mult asteptat si avind girul unui juriu din care au facut parte Cristian Mungiu, Nicole Kidman sau Steven Spielberg, cel mai recent film al tunisianului Kechiche (responsabil pentru filme mai mult decit ok precum La graine et le mullet sau Venus noire), La vie d'Adele - sau Blue Is the Warmest Color in engleza - e un rateu de zile mari. Inteligent in folosirea elipselor de timp, dar nu indeajuns de inspirat incit sa nu-si puna semnatura pe un scenariu atit de slab, regizorul si-a trecut in palmares un premiu, nu si un film.

La inceputul filmului, Adele e o adolescenta de 15 ani, eleva intr-o clasa de filologie. Povestea devenirii ei debuteaza cu o relatie esuata alaturi un baiat mai mare ca ea, citeva scurte experiente vag-lesbiene si apoi o indragostire zdravana de o tipa tunsa scurt, cu parul albastru, pe nume Emma. Si de aici incep pasiunea, romantismul, tona de clisee, calvarul, cosmarele, acceptarea, maturizarea si plictisul.

Din cauza scenelor de sex mega-explicite, in unele state din SUA filmul e complet interzis si nu va rula in cinema-uri, iar in cam toata lumea lungmetrajul are rating de interzis pentru unele categorii de virsta (in RO, filmul e interzis sub 18 ani). Totusi, discutia despre cenzura e vetusta in secolul in care facebook si torrentele (sau VOD, ca sa fim corecti) sint la putere, iar ceea ce e cu adevarat relevant de discutat despre secventele de sex sint scopul lor in film si modul in care sint realizate.

Sa presupunem ca am inteles de ce regizorul a ales sa insiste asupra lor (sint vreo 5 secvente, daca am numarat bine), avind in vedere ca apar in prima parte a povestii cu Emma, cind Adele tocmai descopera universul senzual al homosexualitatii si etc. Ceea ce nu e chiar ok e insistenta asupra acestor experiente care sint redundante si ridicol realizate. N-am mai ris de mult la asa ceva, pentru ca, desi credeam ca sint la un film de cinema, eram de fapt in fata unui film porno ieftin, in care „actorii” scot sunete ne-naturale ca sa impresioneze spectatorul. Deloc impresionat, m-am deconectat aproape total de drama ulterioara a Adelei.

Povestea ei este atit de superficial scrisa si tratata de regizor, incit n-ai cum sa empatizezi cu ea. Pur si simplu n-ai de ce sa te prinzi. E o adolescenta care intra si iese haotic din diverse relatii, e complet nepregatita pentru ce i se intimpla si ce face, dar cam asta e tot. Actrita da ce are mai bun ca sa umple de emotie personajul si sa transmita ceva spectatorului, dar efortul ei nu e dublat in niciun fel de o perspectiva regizorala care sa puna accent si altfel asupra dramei decit cu o suma infernala de clisee (plins si tremurat noaptea, fumat tigari si mincat ciocolata pe post de vicii alienante, desprinderea de parinti si prieteni, stat singura intr-un decor dulceag eclerat pe banca pe care a stat impreuna cu iubirea vietii ei etc.).

Cliseele si lipsa de talent surprinzator de evidenta a lui Kechiche reies aproape in orice secventa, fie ca vorbim de mizanscena unei petreceri in gradina fie despre cateva scene de sex prost regizate, discutia ajungind inevitabil la Cannes. Cum de un astfel de film atit de slab (scenariu, imagine, regie – tot!) a reusit sa ajunga la festival si, mai mult, a reusit sa si cistige o distinctie atit de valoroasa? Am citit opinii care gaseau explicatii in faptul ca anul acesta s-au legalizat casatoriile gay in Franta. Chiar si asa, astfel de argumente ideologic-politice nu se sustin tocmai pentru ca sint prea usor de folosit. Daca n-ar fi fost legalizate casatoriile anul acesta, s-ar fi spus ca La vie d’Adele ar fi fost premiat tocmai in ideea de a fi legalizate si tot asa. Se gasesc oricind oportunitati pentru a ajunge la o concluzie atit de ieftina.

Personal, nu-mi explic premiul, la fel cum nu-mi explic nici prestatia lui Kechiche, de altfel un regizor care nu mi-a lasat niciodata o impresie proasta.

Resurse
Video: 

La vie d'Adele [trailer]

La vie d'Adele [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 04/11/2013 - 18:29
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif