interviu
stats

Cu George Toma despre ZCP

George Toma. Am vorbit prima oara cu el la un eveniment organizat de un ONG - PRIME Iasi, iar a doua oara pe YM. De fiecare data a fost placut, de fiecare data diferit.

Acum, l-am cunoscut mai bine prin intrebari si raspunsuri, altfel zis printr-un scurt interviu. Cei mai multi ii asociem numele cu Zilele Cinematografiei Portugheze, asa ca nu m-am abatut de la regula si am aflat mai multe despre acest eveniment.

"...multi ieseni au facut cunostinta cu cinematografia lusitana"


AltIasi: Despre prima editie stim ca a fost un eveniment mult asteptat si un succes pe masura. Care sunt "pariurile" pentru cea de-a doua?
George Toma: Prima editie ne-a surprins si pe noi. Sigur ca ne asteptam la un public numeros si interesat de cultura portugheza, iar in zilele evenimentului am avut o foarte mare surpriza. Foarte multi ieseni au venit si au facut cunostinta cu cinematografia lusitana. Anul acesta vrem sa le aratam alte doua filme de referinta in cultura cinematografica, dar si un documentar despre calatoria limbii portugheze in lume. Deschidem festivalul cu acest documentar Lingua - Vidas em Portugues (Limba - vieti in portugheza), apoi prezentam un film despre credinta in fecioara, o poveste interesanta, O Milagre Secundo Salome (Miracolul dupa Salome) si incheiem cu un film de aventura, povestea unui tanar care vrea sa fuga din Portugalia, Cinco dias, Cinco noites (Cinci zile, cinci nopti).


AltIasi: Cum ati ajuns la lista finala "Top 3" productii pe care sa le rulati?
G.T.: Nu ne-am departat prea mult de tiparul de anul trecut, dar am vrut sa aducem si ceva nou. Am ales filmele cu gandul la public si pentru ca vrem sa prezentam aproape toate fetele Portugaliei am optat si pentru un documentar. Speram sa fie bine primit si sa sparga niste tipare pe care oamenii le au fata de portughezi.


AltIasi: De la o pelicula filmata in sase tari pana la una care surprinde anii '40, credeti ca este suficient ca unii sa-si creioneze o imagine asupra Portugaliei?
G.T.: Cu siguranta ca sunt de aflat mai multe despre Portugalia decat aflam privind filmele din aceasta editie, dar pentru asta a fost editia intai, pentru asta continuam, sa prezentam in fiecare an cate o parte mica. Vrem sa starnim curiozitatea publicului si pe mai departe sa se informeze singur despre cultura portugheza, chiar daca asta inseamna sa caute pe internet o melodie pe care a auzit-o in timpul festivalului sau sa urmeze cursurile gratuite de portugheza de la Univeristate.

 

"Raftul de carti"


AltIasi: Anul acesta, gazda ZCP este Casa de Cultura "Mihai Ursachi". E mai bine, e mai rau?
G.T.: Am colaborat bine cu Casa de Cultura "Mihai Ursachi" in cadrul festivalului "Multicolor" si ne bucuram ca ne gazduiesc si pentru aceasta editie a Zilelor Cinematografiei Portugheze. Un cumul de factori nefavorabili ne-au facut sa nu putem derula proiectul in salile in care am obisnuit publicul, dar cred ca si Casa de Cultura va fi neincapatoare pentru iubitorii culturii portugheze.


AltIasi: Editura Polirom va sprijina si la aceasta editie. Ne puteti da mai multe detalii cu privire la forma pe care o va lua colaborarea?
G.T.: Din fericire pentru noi, am gasit in editura Polirom un sprijin de nadejde. Anul acesta am pregatit un concurs impreuna cu voi, AltIasi.ro, in care premiul va fi un raft de carti.


AltIasi: Se incearca prin acest proiect o educare a publicului cinefil iesean si catre alte directii?
G.T.: Cred ca publicul cinefil iesean este mare amator de lectura. Asadar, premiul nostru va fi binevenit.


AltIasi: Incepe sa fie o traditie faptul ca Zilele Cinematografiei Portugheze au loc in februarie?
G.T.: Ne-am propus acest lucru inca de la prima editie, din 2009, si iata ca pana acum am reusit sa ne tinem de promisiune. Luna februarie este luna filmelor portugheze la Iasi.


AltIasi: Daca ar fi sa sintetizati in cateva cuvinte experienta persoanelor care participa la eveniment, care ar fi acelea?
G.T.: As vrea ca la finalul festivalului sa ramana cu ceva nou. Cu o informatie inedita legata de cultura portugheza, cu o melodie pe care nu au mai ascultat-o, cu un sentiment pe care nu l-au mai trait.


AltIasi se bucura de continuitatea acestui proiect si va doreste o vizionare placuta, cu telefoanele inschise.
G.T.: Multumim! Va asteptam la Zilele Cinematografiei Portugheze 2010.

Articol scris de Oana Filip | Mar, 23/02/2010 - 10:37
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului oana