eveniment
Data: 
26 Feb 2010 - 18:00 - 28 Feb 2010 - 22:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Zilele Cinematografiei Portugheze revin la Iasi

A doua editie a Zilelor Cinematografiei Portugheze incepe, de vineri, la Iasi. Intre 26 si 28 februarie, cinefilii vor putea urmari filme lusitane la aceeasi calitate cu cele din prima editie, dar intr-un alt loc. Pentru anul acesta, organizatorii - agentia de comunicare Truisme, ambasada Portugaliei in Romania si Institutul Camões din Portugalia - au ales Casa de Cultura Mihai Ursachi drept gazda a proiectiilor ce se vor desfasura pe timpul celor trei zile de festival. Pentru cei cu dupa-amieze ocupate, filmele vor rula in doua reprize, de la ora 16 si de la ora 18. Intrarea este libera.

Anul acesta, filmele selectate pentru festival sunt Língua - Vidas em Português, O Milagre Segundo Salomé si Cinco dias, cinco noites.


Filmul ce va fi difuzat vineri, Língua - Vidas em Português, este un documentar braziliano-portughez care urmareste evolutia limbii lui Camões in sase tari. La baza acestei reconstituiri sta descrierea vietii unor personalitati, dar si a unor oamenii obisnuiti, ce-si duc traiul in Portugalia, Mozambic, India, Brazilia, Franta si Japonia, tarile vizate. Unul dintre personajele realiste ale documentarului este scriitorul Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatura.


Sambata este randul filmului artistic O Milagre Segundo Salomé, in care, pe fundalul Portugaliei din anul 1917, povestea unei femei de moravuri usoare se intretaie cu cea a aparitiei Fecioarei la Fatima, eveniment emblematic pentru spiritualitatea tarii. Intre Salome, prostituata evlavioasa si sfanta pare sa existe o legatura inexplicabila, urmarita cu sensibilitate de-a lungul filmului.


Ultimul film din festival, Cinco dias, cinco noites, are un titlu sugestiv pentru firul epic. In anii '40, André, un tanar cu ambitii revolutionare incearca sa treaca granita, dupa ce evadeaza dintr-o inchisoare portugheza. Impreuna cu un cunoscator al frontierelor fata de care are sentimente contradictorii, André petrece cinci zile si cinci nopti fugind de politia politica.

Pe langa filmele din cadrul festivalului Zilele Cinematografiei Portugheze, toate premiate la concursuri de gen, organizatorii ofera o alta terapie culturala: pe parcursul celor trei zile, participantii la festival vor fi intampinati cu muzica portugheza selectata pentru toate gusturile, de la fado la contemporana.

Resurse
Video: 

Trailer Língua - Vidas em Português

Trailer Língua - Vidas em Português

Trailer O Milagre Segundo Salomé

Trailer O Milagre Segundo Salomé

Trailer Cinco dias, cinco noites

Trailer Cinco dias, cinco noites
Articol scris de Alexandru Andronic | Mar, 23/02/2010 - 01:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin