eveniment
Data: 
26 Mar 2015 - 19:00
27 Mar 2015 - 17:30
28 Mar 2015 - 17:30
Loc: 
Teatru Fix
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda nr. 10 (subsol)

Astra Film on Tour 2015

Documentare premiate in 2014 la Astra Film Sibiu sunt proiectate in premiera in fiecare zi din 26 pana in 28 martie 2015 de la ora 17:00, la Teatru Fix din Iasi. In avanpremiera programului Astra Film on Tour este proiectat filmul Aliyah DaDa (regia Oana Giurgiu), miercuri, 25 martie, de la ora 18:00 la Casa de Cultura Mihai Ursachi. Ca insemnat centru al comunitatii evreiesti din Romania, Iasul este teatrul unor importante evenimente prezentate in film.

26 MARTIE

ora 17.00 Waiting for August / Teodora Mihai / Belgia / 2013 / 88 min

Sapte copii traiesc singuri intr-o locuinta sociala din Bacau. Mama, plecata la munca in Italia, este prezenta doar digital, la telefon sau pe Skype, in timp ce copii o asteapta acasa in august. Pana atunci Georgiana, sora cea mare, este nevoita sa fie capul familiei la doar 15 ani. Intre viata si problemele adolescentei si grija pentru fratii ei, filmul prezinta zbaterile Georgianei si fragilitatea echilibrului familiei. Autoarea observa cu rabdare, intelegere si discretie viata de zi cu zi a familiei Halmac, creand o epopee filmica greu de uitat.

ora 19.00 Art War / Marco Wilms / Germany / 2013 / 90 min

Arta devine o arma importanta pentru tinerii Egipteni care continua revolutia pe strazile din Cairo. Acestia aduc arta in strada pentru a o transforma in imagini comemorative ale victimelor ciocnirilor violente dintre politie si protestatari, realizeaza spectacole indraznete sau compun o muzica ce contrazice valorile coercitive ale islamistilor extremisti. Mai bine de o mie de artisti au murit de la inceputul revolutiei din Egipt iar altii sunt amenintati cu moartea de liderii islamisti. Cu toate acestea, rezistenta prin cultura, prin arta este pentru multi un mod de viata si o alternativa la sistemul politic si religios din Egipt. Un film curajos care te tine cu sufletul la gura.

27 MARTIE

ora 17.00 Mohamed Tomescu / Olesya Bortnyak / Romania / 2014 / 24 min

Un baiat roman cu tata sirian doreste sa-si schimbe numele. Pasionat de hip-hop si crescut in satul Vama din judetul Suceava, baiatul nu isi poate ierta tatal care l-a abandonat in copilarie. Filmul urmareste momentele in care incearca sa-i comunice tatalui sau decizia pe care a luat-o, folosind o abordare de tip cinema verité. Camera isi face prezenta simtita si muzica joaca un rol important in secventele de improvizatie hip-hop.

ora 17.30 Aliyah DaDa / Oana Giurgiu / Romania / 2014 / 123 min

Filmul prezinta o istorie bine documentata, a evreilor din Romania. Acum 133 de ani, o comunitate mica din Moinesti pleca spre tara sfanta, pentru a infiinta una din primele colonii evreiesti din Palestina. De atunci si pana azi drumul evreilor catre Israel se impleteste cu istoria Romaniei moderne printr-o relatie de iubire si ura ale carei influente nu le vom putea cuantifica prea curand. Povestea istoriei este decupata vizual in stil dadaist ca un tribut adus initiatorilor curentului, Tristan Tzara si Marcel Janco, doi evrei cu radacini in Romania.

28 MARTIE

ora 17.00 Sunday Lunch / Dorottya Zurbo / Ungaria / 2013 / 21 min

Norbi, un baiat de 15 ani isi doreste sa stea impreuna cu mama sa. Cei doi au fost despartiti in urma cu patru ani, cand baiatul a fost dus la un orfelinat. Desi mama lui locuieste intr-un adapost pentru oamenii strazii, baiatul petrece cu ea cat de mult timp poate. Un documentar observational, care emotioneaza prin relatia apropiata dintre cei doi si incercarile lor de a fi impreuna.

ora 17.30 Maidan / Sergei Loznitsa / Olanda, Ucraina /2014 / 130 min

O cronica a evenimentelor din timpul revoltei civile impotriva regimului lui Viktor Ianukovici, care a avut loc la Kiev, in iarna dintre anii 2013 si 2014. Regizorul Sergei Loznitsa isi plaseaza camera in mijlocul protestatarilor si observa pasiv si sistematic progresul revolutiei: de la mitingurile pasnice, la luptele de strada sangeroase intre civili si politisti, reusind sa realizeze, in cele din urma, un portret emotionant al unei natiuni care se trezeste si isi redescopera identitatea.

Astra Film on Tour la Iasi este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Judetean Sibiu si Teatru Fix.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 22/03/2015 - 03:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa