eveniment
Data: 
21 Nov 2012 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Afinitatile elective - ecranizare

Medalionul fratilor Taviani de la Clubul Cinefililor, continua cu Afinitati elective (1996). Filmul este o ecranizare a romanului omonim scris de J.W.Goethe (a fost tradus in romana; se poate cumpara de aici sau citi pe scribd). Va rula miercuri, 21 noiembrie, de la ora 18, in sala Diotima a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera.

Sinopsis: „Viata tihnita a unui cuplu aristocratic din Toscana secolului al XIX-lea e tulburata de aparitia bunului prieten al sotului, care vine in vizita, impreuna cu fina lui adolescenta. Dupa citeva relatii pasionale incrucisate, fiecare pleaca spre alte zari; dar mai pot fi ei fericiti asa cum erau initial?” (sursa: cinemagia)

Fratii Taviani (Paolo si Vitorio) sint cunoscuti pentru probabil cel mai bun film al lor, Padro Padrone cu care reusesc sa cistige in 1977, Palme d’Or la Cannes. Cei doi regizori nascuti in Toscana au lucrat dintotdeauna impreuna, fiecare regizind cite o secventa din fiecare film pe care il fac.

Au debutat in 1960 cu documentarul L’Italia non e una paese povero (lucrat impreuna cu celebrul Joris Ivens), un film despre resursele subsolice de petrol si gaz metan ale Italiei, iar in 1962 realizeaza primul lungmetraj de fictiune din cariera lor – Un uomo da bruciare (realizat impreuna cu Valentino Orsini) cu care cistiga Premiul Criticii la Venetia. Cel mai recent film al lor, Cesare deve Morire, tocmai a cistigat anul acesta la Berlin, Ursul de Aur. In filmografia celor doi, se regasesc 17 lungmetraje de fictiune, un documentar si doua filme de TV.

In rolurile principale ii avem pe Isabelle Huppert (de doua ori cistigatoare a premiului pentru Cea mai buna actrita la Cannes; a jucat in The Piano Teacher al lui Haneke) si Fabrizio Bentivoglio (de cinci ori cistigator al premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de film de la Venetia; a jucat in Eternity and a Day a lui Theo Angelopoulos). Filmul dureaza 98 de minute, a cistigat (conform imdb) un premiu si are alte 6 nominalizari.

*filmul va fi subtitrat in limba engleza

Resurse
Video: 

Afinitatile elective [primele 10 minute]

Afinitatile elective [primele 10 minute]

Afinitatile elective [performance]

Afinitatile elective [performance]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 17/11/2012 - 22:56
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif