eveniment
Data: 
14 Nov 2012 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Noaptea Sfantului Lorenzo, pentru cinefili

Cu o mica sincopa, medalionul dedicat fratilor Taviani la Clubul Cinefililor va incepe pe 14 noiembrie (miercuri). De la ora 18 (intrarea libera) se vede Noaptea Sfantului Lorenzo (in engleza titlul e The Night of the Shooting Stars) din 1982. Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or, reusind sa cistige distinctiile Marele Premiu al Juriului si Premiul Juriului Ecumenic.

Sinopsis: „In folclorul italian, noaptea sfantului Lorenzo e momentul magic al stelelor cazatoare si al dorintelor implinite. Filmul e un lung flash-back asupra acelei nopti a anului 1944, in Italia ocupata de nazisti.” (sursa: cinemagia.ro)

Fratii Taviani (Paolo si Vitorio) sint cunoscuti pentru probabil cel mai bun film al lor, Padro Padrone cu care reusesc sa cistige in 1977, Palme d’Or la Cannes. Cei doi regizori nascuti in Toscana au lucrat dintotdeauna impreuna, fiecare regizind cite o secventa din fiecare film pe care il fac.

Au debutat in 1960 cu documentarul L’Italia non e una paese povero (lucrat impreuna cu celebrul Joris Ivens), un film despre resursele subsolice de petrol si gaz metan ale Italiei, iar in 1962 realizeaza primul lungmetraj de fictiune din cariera lor – Un uomo da bruciare (realizat impreuna cu Valentino Orsini) cu care cistiga Premiul Criticii la Venetia. Cel mai recent film al lor, Cesare deve Morire, tocmai a cistigat anul acesta la Berlin, Ursul de Aur. In filmografia celor doi, se regasesc 17 lungmetraje de fictiune, un documentar si doua filme de TV.

Un detaliu relevant al filmului Noaptea Sfantului Lorenzo este ca alaturi de fratii Taviani, scenariul mai poarta si semnatura celebrului Tonino Guerra (cu care a lucrat si Tarkovski la Nostalghia). Rogert Ebert, in cronica sa de intimpinare cosidera filmul prea pretios in materie de fotografie, prea frumos si prea calculat estetic pentru a mai putea fi atent, ca spectator, la poveste si drama pe care o spune. Alti critici, mai putin cunoscuti decit Ebert, converg spre concluzia ca filmul e o capodopera a cinematografiei italiene din anii ’80 si printre cele mai bune filme ale fratilor Taviani.

Filmul are 105 minute, e color, a cistigat (conform imdb) 16 premii si e inclus in diverse topuri ale celor mai bune filme despre razboi, ale celor mai bune filme italiene etc. Bucurati-va de ocazia de a vedea filme clasice si bune pe ecran mare, la Clubul Cinefililor!

Resurse
Video: 

Noaptea Sfantului Lorenzo [Trailer]

Noaptea Sfantului Lorenzo [Trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 11/11/2012 - 21:00
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif