- 3257
Alte camere, alte glasuri de ieri, singurul volum de poezie semnat Alex. Leo Serban (als), aparut postum, e alcatuit din 5 serii de poeme. Primele 3 sint de prin anii '80 - perioada in care predomina tropii - iar ultimile doua, ceva mai recente, din anii 2000, perioada in care imaginea vizuala, aproape cinematografica, e stil si metoda.
Nu degeaba am mentionat aceasta deosebire, pentru ca volumul mi se pare dezechilibrat din punctul de vedere al esteticii - desi e vorba de o evolutie, in timp - dar rotund in ce priveste continutul. Daca initial poeziile contin imagini tipice universului liric - natura, culori etc - "orasul tot e/violet/dar gradina de/ linga posta e/ alba" (peisaj, p.32), in cea de-a doua, si ultima, perioada de creatie, evolutia spre minimalismul descrierii capata o noua dimensiune - antropocentrismul: „in gradina Gulbenkian/ o tinara femeie intinde pe alee vreo 20 m de pinza de/ culoarea untului" (Lisboa V, p.88) si „un cuplu de virsta a doua/ se opreste in fata capelei/ se saruta/ mai trancanesc putin/ apoi se saruta din nou/ ea intra in capela/ iar el se intoarce din drum// e duminica/ el doar o condusese la biserica" (Lisboa VII, p.90) - doua din cele mai reusite strofe si una din poeziile mele preferate (Lisboa VII). Influenta filmului (pasiunea publica a lui Leo) e certa, dar e si un pariu cistigat fiindca ceea ce pierde in literaritate/ literatura cistiga in profunzime (emotionala) si cursivitate.
Descriptivul si „miscarea" din „static" (in final e „staticul" din „miscare") sint conceptele in jurul carora graviteaza compozitia. scenografie, poemul de inceput, functioneaza ca opera poetica in care fiintele devin obiecte, iar obiectele sint animate; eul liric isi considera poezia (autoreferential) drept punerea la un loc a unor cuvinte auzite de altundeva. Modestie sau aroganta? Sau poate vrea sa spuna ca el nu scrie ci face poezie...
Desi n-a fost poet de meserie - cea mai mare parte din timp ocupindu-se de publicistica - Alex. Leo Serban e valabil si la capitolul acesta. Spirit enciclopedic si boem, a bifat, pe rind, jurnalismul, poezia, arta vizuala, traduceri, profesorat iar toamna aceasta va aparea si un roman, tot postum.
Lisboa VII
pe rua dos Amoreiras
in dreptul piatetei cu chiosc
si fintina picuratoare in mijloc
exista o capela
ridicata chiar intr-unul dintre arcurile
mai inalte decit copacii
care se-ntind de-alungul piatetei
un cuplu de virsta a doua
se opreste in fata capelei
se saruta
mai trancanesc putin
apoi se saruta din nou
ea intra in capela
iar el se intoarce din drum
e duminica
el doar o condusese la biserica
*Carte oferita prin amabilitatea Librariei Carturesti Iasi.