eveniment
Data: 
12 Sep 2015 - 19:00
13 Sep 2015 - 19:00
4 Oct 2015 - 19:00
17 Dec 2015 - 19:00
28 Feb 2016 - 19:00
4 Mar 2016 - 19:00
Loc: 
Teatru Cub
Bilet: 
35.00
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr.18
Telefon: 
0232-255999

Schimbarea

Stagiunea 2015-2016 incepe in forta la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi cu spectacolul Schimbarea. Dupa ce anul trecut monteaza la Iasi Hyeronimus, Nic Ularu revine pe scena nationalului cu un scenariu original inspirat din textele lui Daniil Harms si Franz Kafka. Premiera va avea loc sambata, 12 septembrie, de la ora 19:00, la Teatru Cub. Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 13 septembrie, 4 octombrie, 17 decembrie, 28 februarie, 4 martie, de la aceeasi ora.

Harms si Kafka sunt doi dintre autorii mei preferati, iar scenariul teatral ”Schimbarea” este o incercare de a aduce intr-un singur loc elementul comun al creatiei celor doi: viziunea grotesca si tragicomica a realitatii. 

Personajele lui Harms isi traiesc vietile supunandu-se benevol prejudecatilor unei societati in care individul este angrenat perpetuu in situatii banale si de cele mai multe ori violente. Ele nu au motivatii majore si nu-si pun intrebari fundamentale care le-ar putea zdruncina in vreun fel existenta mediocra.

Personajele lui Kafka, desi sunt descrise intr-o zona realista, au si ele o viziune grotesc-halucinanta asupra realitatii si a situatiilor in care sunt tarate, asa cum personajele lui Harms par mai curand spectatori ai propriilor vieti decat detinatori ai acestora.

In ”Schimbarea”, am ales ca unele personaje sa fie redate in stilul celor lui Harms pentru ca traiesc intr-un absurd comic, in timp ce personajele kafkiene il traiesc in tragic.  

Vizitand Romania mai des, am fost frapat de faptul ca una dintre cele mai batjocorite notiuni (pentru ca nu e inteleasa si pluteste in abstract) este aceea de justitie. La noi toata lumea se pricepe la justitie, posturile de televiziune incearca sa stoarca rating din ea, se invoca politicul, se urla, justitia devine fie dreapta, fie stramba, fie extrem de motivata politic, fie profund corupta, in functie de interesele condamnatilor sau ale partidelor politice. In general, omul de rand iese din aceasta ecuatie si este pedepsit fara scrupule, fara televiziuni, fara declaratii si scandaluri publice, pentru ca standardele sunt duble. Justitia este inventata, interpretata si aplicata de oameni, iar oamenii sunt imperfecti. (Nic Ularu)

Din distributie fac parte: Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Pusa Darie, Haruna Condurache, Constantin Puscasu, Cosmin Panaite si copiii Miriam LeonIlinca Andreea Celmare.

Regia si scenografia: Nic Ularu

Sound design: Ana Teodora Popa

Asistent regie: Ivona Lucan

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 09/09/2015 - 14:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa