eveniment
Data: 
17 Apr 2014 - 19:00
25 Apr 2014 - 19:00
26 Apr 2014 - 19:00
3 May 2014 - 19:00
22 Jun 2014 - 19:00
27 Nov 2014 - 19:00
21 Dec 2014 - 19:00
17 Jan 2015 - 19:00
12 Mar 2015 - 19:00
29 May 2015 - 19:00
Loc: 
Sala Teatru³
Bilet: 
32.00
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr. 18

Povestea lui Tarelkin la TNI

A murit Tarelkin, spectacol in regia lui Ovidiu Lazar, a treia premiera in numai o saptamana pe care o anunta Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi,  va avea loc joi, 17 aprilie, de la ora 19:00, in Sala Teatru³. Referitor la spectacol, Ovidiu Lazar, regizor angajat al Teatrului National, a declarat: „Piesa este o fabula a Romaniei contemporane. Nu exista nici un personaj pozitiv, tema spectacolului fiind o insectie a ticalosiei, iar ca gen se incadreaza in comedia neagra, fiind o comedie in forma, dar neagra in fond. Cred ca va provoca un ras cu rost, eu insumi fiind satul de hilizeala cotidiana, propun o varianta de a rade cu sens.” Spectacolul se mai joaca si pe 25 si 26 aprilie, pe 3 mai, 22 iunie. Update: in stagiunea 2014-2015, spectacolul se joaca pe 27 noiembrie, 21 decembrie, 17 ianuarie, 12 martie, 29 maide la aceeasi ora.

Distributia este formata dintr-o imbinare de generatii, „un program sufletesc personal de punere in armonie a generatiilor mai vechi cu cele mai noi” dupa cum spune acelasi Ovidiu Lazar. Avem asadar, generatia tanara formata din Horia Verives, Ionut Cornila, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Dumitru Nastrusnicu, Livia Iorga, Oana Sandu, Brandusa Aciobanitei si „generatia de aur” reprezentata de Gelu Zaharia si Sergiu Tudose, cel ce implineste cu acest spectacol 55 de ani de activitate teatrala. Surpriza distributiei o reprezinta masinistii Teatrului National Iasi, care vor fi si actori.  

Scenografia a fost realizata de Cristian Marin, cel ce se afla la a doua colaborare cu Teatrul National Iasi, dupa spectacolul „Onorabili in direct”, in regia lui Sorin Militaru. Spatiul sonor este asigurat de George Hariton.

Unul din cei mai importanti actori tineri ieseni, Horia Verives, se afla la cea de a sasea colaborare cu Ovidiu Lazar, ceea ce a dus la „crearea unui sistem de comunicare personal si eficient” dupa cum precizeaza actorul. „A fost o reala placere pentru mine sa lucrez la acest spectacol, la acest personaj, la Varravin. Cred ca este cel mai frumos personaj pe care l-am jucat la Teatrul National Iasi, in cei 5 ani de cand ma aflu aici.  Spectacolul se vrea o oglinda a omului din secolul XXI. Toti, voluntar sau involuntar, avem in noi un gram de rautate, de invidie si o mica dorinta de a face rau. Aceste aspecte vi le prezentam, dar intr-o maniera comica.” a declarat Horia Verives. Il mai puteti vedea la Teatrul National Iasi in spectacolele: „Palaria Florentina”, „Onorabili in direct”, „Negustorul de timp”, „Iasi in carnaval” etc.

Alexander Vasilievich Suhovo - Kobilin s-a nascut pe 17 septembrie 1817 in Moscova si a fost un nobil rus, cunoscut in principal pentru activitatea sa de dramaturg. Aristocrat bogat, el a fost arestat, anchetat si judecat timp de sapte ani pentru uciderea amantei sale Louise - Simone Dimanche, dar a fost declarat in cele din urma nevinovat. Suhovo-Kobilin a reusit sa scape de condamnare prin intermediul mitelor enorme pe care le-a dat oficialilor  instantei si prin utilizarea contactelor sale din elita rusa. Bazat pe experientele sale personale, Sukovo - Kobilin a scris  trilogia „Scene din trecut”, ce contine piese satirice cu privire la practicile corupte din sistemul judiciar rus. Prima piesa, „Nunta lui Krechinski”, a inceput-o in inchisoare si a avut un succes imediat, devenind una din cele mai montate piese din vremea respectiva. Celelalte doua piese, „Procesul" si „Moartea lui Tarelkin” (sau „Zilele vesele ale lui Raspluiev”) nu au avut acelasi succes, confruntandu-se cu cenzura.

Textul „Moartea lui Tarelkin” de A.V Suhovo- Kobilin a mai fost montat in Romania la Teatrul Metropolis sub numele “Tarelkin”, in regia lui Gelu Colgeag.

Resurse
Video: 

A murit Tarelkin | Trailer

A murit Tarelkin | Trailer
Articol scris de Daniel Chirila | Mie, 16/04/2014 - 16:17
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului daniel.chirila