eveniment
Data: 
16 Mar 2016 - 19:30
Loc: 
Uzina cu teatru
stats
Telefon: 
0729743952

Pentru ca Meriti – proiect observational de arta activa

Miercuri, 16 martie, de la ora 19.30, la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi (Sala Uzina cu Teatru), publicul este invitat la spectacolul Pentru ca Meriti. Spectacolul, oferit publicului in parteneriat cu Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, are loc in cadrul turneului national organizat de Platforma de Teatru Politic. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare. Contact rezervari:  0729743952.

Echipa: Sever Andrei, Irina Gadiuta, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ionita, Sinziana Nicola, Mihaela Sirbu.

„Pentru ca Meriti” propune analiza prin teatru a conditiei, abuzurilor si presiunilor la care sunt supuse femeile in Romania. „Pentru ca Meriti” pune accentul in mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. Propunerea legislativa privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, interzicerea avorturilor si raportarea barbatilor romani la conceptul de emancipare a femeii in anul 2015 sunt subiecte explorate in spectacol printr-un proces creativ de arta activa atat observational cat si fictional.

Arta activa este forma de arta generata de ȋntalnirea dintre membrii unei comunitati si artistii care propun comunitatii respective posibilitatea de reprezentare prin actiuni comunitare si produse artistice. Arta activa este forma de arta care are ca resursa dorinta de a fi ȋmpreuna cu alti oameni, de a schimba povesti si experiente, curiozitatea si nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, noi tehnici si perspective. Arta activa porneste din observatie si intuitie. Oricine poate crea si are dreptul de a se reprezenta prin arta, scopul artistilor implicati fiind sprijinul, ȋncurajarea si punerea la dispozitie a tehnicilor cunoscute de ei acelor oameni care aleg sa se implice. Important pentru arta activa ȋn acest tip de proces creativ este grija unuia fata de celalalt, dorinta de a fi ȋmpreuna cu ceilalti si estomparea diferentelor de orice fel, a pornirilor generate de orgoliu, anihilarea nevoii de a crea ierarhii si a nevoii de putere. Toate acestea au scopul de a dezvalui opera de arta din fiecare om implicat si armonizarea lui in relatie cu ceilalti si cu elementele ce dau identitate comunitatii de care apartine, pentru a transforma viata de zi cu zi intr-o opera de arta colectiva. Bogdan Georgescu

Intrarea la toate spectacolele si evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuita si toate evenimentele vor include discutii cu publicul.

Platforma de Teatru Politic este un proiect teatral si educational care isi propune sa arhiveze, sa documenteze si sa dezbata, prin intermediul unor spectacole de teatru si ateliere, istorii marginalizate si ignorate adesea de sisteme care isi produc propriile naratiuni de legitimare, pentru a-si justifica pactul cu „istoria convenabila”.

Platforma de Teatru Politic este un proiect finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei (www.eeagrants.orgwww.fonduri-diversitate.rowww.artapolitica.ro/platforma2015).

Parteneri: Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, Noproductions, Colegiul National Bilingv „George Cosbuc”, Teatrul LUNI de la Green Hours, Centrul de Teatru Educatonal REPLIKA, FCER-DASM – Caminul „Amalia si Sef Rabin dr. Moses Rosen”, Gazeta de Arta Politica, MNAC.

Website: http://www.artapolitica.ro/platforma2015/
Facebook: Platforma de Teatru Politic 2015 (grup)

Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 10/03/2016 - 00:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa