- 2115
Vineri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, il puteti vedea pe Stefan Roman in Molloy, la Teatru FIX. In regia lui Dorin Boca, spectacolul are la baza textele lui Samuel Beckett: romanul Molloy si Texte de nefiinta, dupa care Stefan Roman si-a conceput propriul scenariu. Update: spectacolul se joaca din nou vineri, 29 martie, de la aceeasi ora.
Absurdul in literatura secolului XX este sentimentul omului confruntat cu nonsensul lumii si al existentei; sentiment al mizeriei conditiei umane, angoasa existentiala exprimata prin romanticul “mal du siecle”, absurdul este resimtit cu acuitate in special in prejma si dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.
Samuel Beckett, principal reprezentant al teatrului absurdului, alaturi de Eugen Ionescu si Arthur Adamov, s-a nascut la Dublin, a trait la Paris si a scris in limba franceza. Principalele influente le-a primit de la Franz Kafka si James Joyce. Tema obsedanta a intregii sale opere este disolutia personalitatii umane, care se degradeaza pana la starea de larva. Ideea care apare constant in teatrul sau este exprimata de propozitia “Singurul nostru adevar este starea de confuzie.”
Stefan Roman, autorul scenariului, a pus in scena piesa Molloy la Teatru’ 74 din Targu Mures in stagiunea 2009-2010. Intr-un interviu spunea despre piesa urmatoarele: “Am citit romanul asa, cand nu aveam ce face si m-a izbit. A durat ceva pana am finalizat scenariul. Are un limbaj destul de greu, ai impresia ca iti pune o bariera lectura textului de la inceput, insa nu e greu de inteles. Am iubit, n-am iubit, lucruri dintr-astea, moartea vine, ce ne facem? ne sperie? cat de mult ne sperie? Daca ne sperie, ce facem… Daca ne hotaram sa plecam undeva, e clar ca nu stim ce vom gasi, dar vrem sa gasim ceva… Nu stim ce se petrece cand un om lasa tot si pleaca, dar nu ca sa-si caute libertatea ci ca sa se cunoasca pe sine… Cine se apuca de ceva, nu gaseste raspunsul asa, nu gaseste o rezolvare pur si simplu, ea vine, daca vine, dupa multe intrebari, dupa multe esecuri…”
Molloy paraseste orice fel de reguli in incercarea de a raspunde intrebarilor fundamentale. “Daca ramanem anchilozati fara sa incercam sa aflam raspunsuri, cu siguranta nu le vom gasi, dar daca pornim la drum... cine stie?...”
***
Pretul biletului este de 18 lei, 13 lei pentru elevi si studenti. Pentru rezervari online accesati www.teatrufix.ro sau teatrufix@yahoo.com sau telefonic la 0743 915 868.