eveniment
Data: 
4 May 2012 - 20:30
Loc: 
Universitatea de Arte "George Enescu", Salile 19, 24, 26.
stats
Adresa: 
str. Horia nr. 7

Iisus, Fiul Omului

Iisus, Fiul Omului, cea mai noua productie a Universitatii de Arte „George Enescu” – Departamentul teatru – este regizata de actorul Julian Negulesco si va fi prezentata publicului vineri, 4 mai, de la ora 20:30. Spectacolul se va desfasura simultan in 3 sali, si este produsul cursurilor intensive sustinute de acesta tinerilor actori. E foarte important sa ajungeti inainte de ora de incepere, deoarece usile vor ramane apoi inchise pana la final.

Cu peste 50 de ani in urma, H. G. Wells a scris: „Testul unui istoric pentru a stabili maretia unui individ este: «Ce anume a lasat el sa se dezvolte in urma sa? I-a initiat el pe oameni sa gandeasca dupa criterii noi, cu o asemenea vigoare, incat ea a continuat si dupa el?»" Potrivit acestui test, a spus Wells in incheiere, Isus Cristos se afla pe primul loc. Chiar si Napoleon Bonaparte a remarcat ca „Isus Cristos ii influenteaza pe supusii Sai si le da porunci, fara a fi prezent vizibil, in corp”.

Totusi, unii au obiectat, spunand ca Isus nu este o persoana istorica, ci un mit. Multi au cazut in cealalta extrema si l-au idolatrizat pe Isus, considerandu-l drept Dumnezeu si spunand ca Dumnezeu a venit pe pamant in persoana Lui. Insa, bazandu-si concluziile numai pe dovezile istorice referitoare la existenta lui Isus ca om, Wells a scris urmatoarele: „Este interesant si semnificativ ca un istoric sa constate, fara a avea nici un fel de prejudecata de ordin teologic, ca el nu poate descrie cu sinceritate progresul omenirii, fara sa acorde un loc primordial invatatorului sarac din Nazaret. . .  Un istoric ca mine, care nici macar nu se considera crestin, constata ca progresul omenirii se axeaza in mod indiscutabil pe viata si personalitatea acestui om deosebit de important”.

Isus a folosit expresia „Fiul omului” cu privire la el. Aceasta expresie arata ca Isus a fost om in adevaratul sens al cuvantului, dar si acel „fiu al omului” despre care vorbesc profetiile biblice, iar aceasta tema este abordata si de scriitorul Kahlil Gibran, in a sa carte numita Iisus, Fiul Omului. Descrisa de publicatia americana New York Times ca fiind  “Un mozaic al vietii lui Iisus vazut prin ochii celor care l-au cunoscut, iubit si tradat, filtrat prin splendoarea scriiturii lui Kahlil Gibran”, opera scriitorului, a carei vocatie sta in „harul metaforei” (L’Orient Litteraire), a stat la baza proiectului initiat de actorul Julian Negulesco, intors in tara pentru a le preda studentilor de la Universitatea „George Enescu” din Iasi.

El spune ca la un moment dat in viata trebuie sa si oferi dupa ce primesti, asa ca maestrul s-a intors in Romania pentru un curs intensiv gratuit la Universitatea de Arte din Iasi. Cand a plecat la Paris, in 1969, stia doar cateva cuvinte in limba franceza si si-a jucat viata la ruleta de dragul meseriei. Astfel isi incepe povestea Julian Negulesco. Marturiseste ca de fiecare data regaseste Romania din ce in ce mai haotica. El crede ca tinerii, pentru a reusi, au nevoie nu numai de pasiune ci trebuie sa faca si sacrificii. (via)

Asistent de regie este Paul Sava, din distributie facand parte studentii: Ada Lupu, Dumitru Florescu, Geanina Alecsoaie, Tatiana Andreea Grigore, Magda Harabagiu Dimitrescu, Dragos Calin, Ecaterina Cretu, Simona Simionesei, Diana Voitic, Diana Roman, Alexandra Bere, Aurelia Raducan, Bianca Priceputu, Paul Sava, Alexandra Gitlan, Elena Zmuncila, Radu Vasiliu, Andreea Teodorescu, Bogdan Palie, Roxana Konyar, Sabina Mitrea, Andreea Stafie, Diana Georgiana Voion, Iulian Lungu, dar si profesorii lor: actrita drd. Tamara Constantinescu, lect.univ.dr. Octavian Jighirgiu, si Gelu Zaharia, actor al Teatrului National „Vasile Alecsandri” Iasi.

Articol scris de Caterina Ursu | Joi, 03/05/2012 - 16:50
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului caterina