eveniment
Data: 
22 Jun 2016 - 19:00
24 Jun 2016 - 19:00
28 Jun 2016 - 19:00
Loc: 
Teatru Fix
stats

Fondul Colectiv de Creatie - in miscare la Iasi

Dupa prezentarile din Cluj si Bucuresti, cele trei spectacole realizate in urma rezidentelor artistice gazduite de spatiul RAP din Fabrica de Pensule ajung la Iasi, la sfarsitul acestei luni. Productiile din Fondul Colectiv de Creatie vor fi prezentate publicului iesean la Teatru Fix, pe 22, 24 si 28 iunie.

Conceput ca un fond bazat pe punerea in comun a unor resurse – spatiu de repetitii si reprezentare, know-how artistic care poate fi transmis, dar si de management de productie, echipament tehnic, resurse financiare – Fondul Colectiv de Creatie sustine cercetarea, creatia si difuzarea spectacolelor din zona artelor performative.

In acest context s-au realizat trei productii de dans contemporan si performance, dar si un laborator de cercetare in artele performative. Andreea David, Andreea Novac si Mihaela Dancs au fost cele trei coregrafe invitate sa realizeze cate o noua productie in aceasta sesiune a Fondului Colectiv de Creatie. Munca lor s-a tradus in cercetarea problematicilor miscarii si a reprezentarii corpului, pliate pe temele si preocuparile artistice ale acestora. 

In “Duet in trecere”, Andreea David si Mihaela Dancs si-au propus explorarea potentialului coregrafic al relatiei performative dintre doi dansatori. Cum raportam practica noastra de miscare la muzica? Lucram cu ea ca si cum ar fi al treilea corp, o ascultam, ne contaminam, o preluam fizic si afectiv, negociem si compunem cu ea, construind si abandonand relatii, sau lasam miscarea sa curga instinctiv in acea vraja energetica specifica muzicii, in care dansul devine ritualic, de transa, cand muzica ne fura si conceptele dispar, cand constiinta e in alta parte si dracul si-a bagat coada. Ce fel de dans produce combinatia dintre David, Dancs si muzica aflati pe 22 iunie, in “Duet in trecere”.

Andreea David, performer si arhitect, lucreaza intr-un spatiu solitar pentru a studia propriul nud, in care singurul observator e ochiul ei critic din viitor, contribuind la o continua auto-compunere a nudului in propria constructie scenica. In acest context, ea devine subiectul propriei judecati estetice si obiectul propriului narcisism. Stiindu-se privit, corpul nud se ajusteaza imediat, performeaza tot felul de posturi stereotip asociate feminitatii si reprezentarii acesteia, imagini fetis ce se cer mereu perfectionate. Rezultatul acestui studiu este “Nud de femeie bruneta”, pe care il puteti vedea pe 24 iunie la Teatru Fix.

“37 minutes of make believe”, work-in-progress-ul coregrafei Andreei Novac, se foloseste de cuvant si miscare pentru a crea premisele unei intalniri intre imaginatia performerului si cea a publicului. Piesa propune un interplay intre cuvant si interpretare, intre miscare si materializare, intre ceea ce este si ceea ce ar putea fi. Ceea ce rezulta este un spectacol in stransa legatura cu dorinta fiecaruia de percepe, a-si aminti si imagina. 37 minutes of make believe este rezultatul rezidentei artistice a Andreei Novac din luna martie, prezentat la Iasi pe 28 iunie.

Andreea David este arhitect si performer, cu formare in dans contemporan la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Ca performer, a colaborat cu Adriana Gheorghe, Alina Popa, Ingrid Berger Myhre (NO), Doris Uhlich (AT), Thomas Steyaert (BE) si Madalina Dan.

Andreea Novac este dansator si coregraf. Creeaza, incepand cu 2005, piesele Aici totul e diferit, B-26-Dans, Corp si anti – Corp, Aici, acum, Dance a playful body, Pretend we make you happy, Despre tandrete.

Mihaela Dancs este coregraf si dansator. Danseaza in Bucuresti, Londra, Timisoara, Venetia, Praga, New York, Cluj, Cork, Viena, Stockholm, Tokyo.

Program turneu:

22 iunie, ora 19:00 @ Teatru Fix

Duet in trecere, de / cu Mihaela Dancs si Andreea David 

24 iunie, ora 19:00 @ Teatru Fix

Nud de femeie bruneta, de / cu Andreea David

28 iunie, ora 19:00 @ Teatru Fix

37 minutes of make believe, de / cu Andreea Novac

Proiectul Fondul Colectiv de Creatie 2016 este realizat de catre Asociatia Colectiv A din Cluj in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti, Federatia Fabrica de Pensule, Sala RAP, Teatru Fix si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 22/06/2016 - 01:06
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa