- 5520
Dupa cum ne-a obisnuit de patru editii incoace, Festivalul de Teatru EuroArt se desfasoara si in acest an in luna mai (doar prima editie, cea din 2007, a avut loc in luna octombrie). In perioada 21-27 mai sunt progamate 7 piese (cate una pe seara): cu doua exceptii (Cafeneaua Piata Unirii si Ateneul Tatarasi), celelalte se joaca in sala mare a Casei de Cultura a Studentilor. In afara de primul spectacol, la care accesul este gratuit, biletul costa 15 lei.
Programul editiei 2012 este urmatorul:
Luni, 21 mai, orele 20:00, Cafeneaua Piata Unirii
Teatru'74 Tg. Mures - Pisica verde (55 min. - gratuit) de Elise Wilk
Regia: Rares Budileanu
Distributia: Cendana Trifan, Amelia Toaxen, Andreea Terciu, Monika Tompos, Alin Stanciu, Petru Zota.
"Pisica Verde" este povestea a sase adolescenti: Bianca, Dani, Boogie, Roxana, Flori si Robert si a unei seri de Sambata care le va schimba vietile pentru totdeauna. Lumea lor inseamna cartierul de blocuri din spatele combinatului, scoala, primele iubiri si clubul President, unde merg Sambata seara. Dar lumea lor mai inseamna si ingeri care beau vodca, vraji facute la miezul noptii, pisici verzi care apar in mijlocul intersectiei si pastile colorate pe care le inghiti ca sa uiti. Este o lume din care parintii lipsesc: fie sunt plecati la munca in strainatate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiti sa joace rolul parintilor. Toti adolescentii din aceasta poveste se refugiaza in lumi paralele, care par mult mai frumoase si mai suportabile decat cea in care traiesc.
Marti, 22 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor
Teatrul MIHAI EMINESCU Botosani - O noapte furtunoasa (2h cu pauza) de I. L. Caragiale
Regia: Alexandru Vasilache
Distributia: Chiriac - Sorin Ciofu; Veta - Dana Bucataru; Rica - Ioan Cretescu; Zita - Gina Patrascu, Jupan Dumitrache - Marius Rogojinschi; Nae Ipingescu - Gheorghe Frunza; Spiridon - Radu Dragos.
O NOAPTE FURTUNOASA‚ nu se refera atat la ingamfarea negustorilor parveniti de tipul lui jupan Dumitrache Titirca Inima-Rea, chiristigiu si capitan in garda civica, la rigiditatea reprezentantilor fortei publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, si la arivismul amploiatilor de factura studentului gazetar Rica Venturiano, cat la "onoarea de familist" a jupanului, compromisa, la lipsa de "rezon" a ipistatului prea increzator si grabit sa faca uz de autoritate in favoarea amicului sau, in fine la limbajul semicult al ziaristilor, adepti ai unor sloganuri sublime pe care le pronunta dupa ureche, aplicandu-le daca s-ar ivi ocazia, pe dos. Din fraza lui Venturiano: "Nimeni nu trebuie a manca de la datoriile ce ne impun sfanta Constitutiune... mai ales cei din masa poporului", cei doi inteleg prin sufragiu pe omul de sufragerie, deduc ca Rica "bate in ciocoi, unde mananca sudoarea poporului suveran".
Intr-adevar, Rica pretinde ca n-are alta politica decat "suveranitatea poporului", pentru ca "box populi, box dei", dar deviza lui civica suna: "Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!" Piesa, o farsa, se bazeaza pe un qui pro quo. Jupan Dumitrache ia drept inamic al onoarei sale pe Rica, in vreme ce sotia il tradeaza cu Chiriac, calfa, omul de incredere, Rica, aventurierul hilar, asaltand pe cumnata chiristigiului.
Miercuri, 23 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor
Teatrul MIHAI EMINESCU Chisinau - Take, Ianke si Cadir (75 min.) de Victor Ion Popa
Regia: Vitalie Rusu
Distributia: Cadir - Nicolae Ghereg; Take - Ion Mocanu / Constantin Adam; Ianke - Vitalie Rusu / Nicolae Darie; Ilie - Nicu Suveica / Petru Oistric; Ionel - Alexandru Plesca / Iurie Radu; Ana - Ina Surdu; Safta - Angela Caraus / Cornelia Maros; Mahalaua: Iurie Radu, Alexandru Plesca, Ina Surdu, Ana Tkacenko, Mihai Zubcu, Ghenadie Grosu.
Capodopera lui Victor Ioan Popa, "Take, Ianke si Cadir" este, fireste, una dintre piesele de rezistenta ale comediografiei romanesti. Un evreu, un roman si un turc, sunt negustori ce isi impart clientela. In final, fata evreului si baiatul romanului ajung sa se iubeasca, povestea lor de dragoste, fiind in conceptia tatilor lor, absolut imposibila. Batranul Cadir, vesnic indragostit si mereu pus pe sotii, face insa in asa fel incat istoria sa aiba un final fericit. Fireste ca atmosfera cordiala se va putea materializa printr-o "fuziune" a celor doua pravalii.
Joi, 24 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor
Teatrul MARIA FILOTTI Braila - Gaitele (160 min. cu doua pauze) de Alexandru Kiritescu
Regia: Radu Nichifor
Distributia: Aneta Duduleanu - Monica Zugravu Ivascu; Zoia - Flori Popa; Lena - Catalina Nedelea; Margareta Aldea - Ramona Ganga Terente; Wanda Serafim - Elena Andron; Fraulein - Dan Moldoveanu; Mircea Aldea - Zane Jarcu; Georges Duduleanu - Marcel Turcoianu; Ianache Duduleanu - Valentin Terente; Colette Duduleanu - Corina Bors; Zamfira - Camelia Dilbea.
"Gaitele" este una dintre cele mai prestigioase comedii de moravuri din dramaturgia romaneasca si opera de referinta a lui Alexandru Kiritescu. Piesa purta initial titlul de "Cuib de viespi", iar principala caracteristica a personajelor este sa tina evidenta, intr-un imens catastif al memoriei, al intamplarilor marunte dar revelante ale lumii citadine. Provincialismul devine o moda in teatru, destinul oamenilor se transforma astfel in fatalitate si in ireversibilitate.
Vineri, 25 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor
Teatrul ANDREI MURESANU Sf. Gheorghe - Moartea pentru patrie (90 min.) de Mihai Ignat
Regia: Mirela Bucur
Distributia: Sergiu Alius, Mona Codreanu / Mirela Bucur, Nae Croitoru, Ion Fiscuteanu Jr., Camelia Paraschiv / Ana Nicolae, Claudia Ardelean, Daniel Rizea.
"Moartea pentru patrie" este o comedie cu gust amar despre relatii interumane intr-o micro comunitate, marcata de problemele tranzitiei romanesti. Piesa scrisa de Mihai Ignat a fost nominalizata la concursul Uniter "Cea mai buna piesa romaneasca contemporana a anului 2008" si este montata pentru prima data in Romania. Un tanar s-a intors din Canada. S-a intors in tara unde oamenii fac aproape totul de frica sau cu frica. Bunicul/Veteranul se face ca nu-si recunoaste nepotul, de frica ca acesta sa nu-i fure mostenirea - un minuscul spatiu dintr-un bloc, unde toti locatarii traiesc in camere-cavou, pe care s-au obisnuit a le numi case. Mihai Ignat a scris o drama despre comedia relatiilor cotidiene dintre sase personaje in cautarea unei iesiri din aceste spatii-cavou, care impanzesc tara. O tara unde batranii le spun tinerilor ca nu au de mostenit "nici un capat de ata", si unde aproape nimeni nu mai rosteste prafuitul cuvant "patrie". Pe urmele celor sase locatari, Mirela Bucur trimite chiar Moartea, amplificand umorul negru din substanta dramei lui Mihai Ignat. Rezulta o farsa tragica de mare forta, despre Romania profunda a ultimelor decenii, unde se iubeste cu frica si se moare de frica, de frica zilei de maine.
Sambata, 26 mai, orele 19:00, Ateneul Tatarasi
Compania de Teatru D'AYA Bucuresti - Ce ne spunem cand nu ne vorbim (75 min.) de Chris Simion
Regia: Chris Simion
Distributia (aceeasi ca la Dragostea dureaza 3 ani): Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir, Gabriela Iacob.
O doza de comedie despre nesfarsitul conflict dintre ratiune si inima... sase variante de a insela in cuplu. Ce avem in mintea noastra, coincide foarte rar, sa nu zicem intamplator, cu ceea ce spunem sau cu ceea ce facem. De cele mai multe ori mintea nu traieste in acord cu sufletul. De parca am trai permanent cu o a doua persoana in noi insine.
Duminica, 27 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor
Teatrul KAROV Tel Aviv - D'ale carnavalului (75 min.) de I. L. Caragiale
Regia: Nicu Nitai
Distributia: Moran Rosenblatt, Karin Ben-Ishay, Smuel Wolf, Eran Bohem, Sahar Lahmi, Dvir Perez, Ithak Ebel, Asaf Moshe si Lilach Davis.
Un spectacol in limba ebraica, subtitrat in limba romana, foarte proaspat, cu premiera in 2012. Nae Girimea, un frizer dintr-o mahala bucuresteana a sfarsitului de secol XIX, isi gaseste o noua amanta in persoana Didinei Mazu. Acest fapt va starni gelozia nebuneasca a amantei sale "de suflet", Mita Baston, precum si a violentului Pampon, amantul oficial al Didinei. In acest vartej care se petrece in timpul unui carnaval, intra si Cracanel, intretinatorul oficial al Mitei. Sunt si victime colaterale, dar totul se termina cu bine.
*Sursa: site-ul festivalului.