- 3430
Compania de Teatru Synchret va invita sambata, 19 septembrie, incepand cu orele 17:00, pe Esplanada Palatului Culturii, la premiera spectacolului Fereastra, in regia lui Ciprian Hutanu. Alte reprezentatii vor avea loc duminica, 20 septembrie, pe Esplanada „Oancea” Tatarasi, luni, 21 septembrie, in Parcul Voievozilor - Alexandru cel Bun, joi, 24 septembrie, pe Esplanada „Mimoza” Pacurari si vineri, 25 septembrie, pe Esplanada Nicolina, de la aceeasi ora.
Ceea ce propune Compania Synchret este un spectacol de animatie de tip outdoor, ce se preteaza jocului in pietele publice, pentru un public larg, spontan. Spectacolul este cladit pe scheletul unui scenariu original, conceput pe principiul interactivitatii cu publicul asistent. Tema spectacolului are ca sursa de inspiratie cultura etniei rrome si exploateaza artistic motive traditionale ale culturii rrome, motive cu trimiteri metaforice la problematica specifica rromilor din contemporaneitate, la problemele de integrare sociala ale etnicilor rromi intr-o lume europeana in care principiile valorice se amesteca deseori cu preconceptii si subiectivitati.
Spectacolul „impleteste” in mod organic arta dramatica cu arta de animatie, muzica live cu arta plastica, intr-un spectacol croit pe linia estetica cu care Synchret a obisnuit publicul si critica de specialitate in cei 13 ani de existenta: spectacolul de teatru sincretic.
Scopul spectacolului este sa arate ca bucuria sau suferinta omului rrom este identica cu a oricarui om de Pamant si ca diferentele de perceptie intre oameni sunt date de preconceptii. Astfel, omul de orice natie, etnie se va regasi in poveste, in omul rrom, precum in orice alt personaj exprimat scenic, literar etc. Spectatorului de etnie rroma, in aceeasi masura, i se va oferi ocazia unei reflectii asupra scopului existentei sale, asupra prioritatilor pe care le are in viata sociala contemporana.
„Acest spectacol reprezinta o dubla provocare pentru mine. N-am jucat niciodata in aer liber, in mijlocul multimii, un spectacol pentru omul obisnuit de pe strada, e ceva inedit si sunt curios cum o sa fie. A doua mare provocare e faptul ca partenerul meu principal de scena este o papusa imensa. E ciudat sa afli ca poti intra in relatie cu un obiect ca si cum ar fi o persoana si chiar sa traiesti relatia asta si sa crezi in ea. Iar Ciprian Hutanu parca a facut o vraja, a facut un miracol.” (Doru Aftanasiu)
Distributia: Doru Aftanasiu, Cezara Damian, Biatrice Cozmolici, Alexandra Paftala, Daniel Onoae, Vlad Chelarescu (vioara)
Text si regie Ciprian Hutanu; muzica: Calin Ionce; decor: Rodica Arghir, papusa: Gavril Siriteanu; coregrafia: Oana Sandu; costume: Jeni Stanila.
* Spectacolul face parte din proiectul initiat de Primaria Municipiului Iasi - „Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistica a diversitatii”, finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.