eveniment
Data: 
10 Jun 2012 - 19:30
12 Jun 2012 - 19:30
13 Jun 2012 - 19:30
27 Jun 2012 - 19:30
Loc: 
Teatrul National Iasi, sala Uzina cu Teatru
Bilet: 
22.00
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr. 18

Debut regizoral: Ioana Moisii

Ioana Moisii debuteaza duminica, 10 iunie, ca regizor (ea semnind totodata si scenografia) cu o punere in scena in premiera la sala Uzina cu teatru a TNI - spectacolul Pelicanul, o adaptare dupa piesa omonima a lui August Strindberg. Distributia: Roxana Mirza, Ioana Lefter, Dumitru Georgescu, Dan Grigore si Brindusa Aciobanitei. Spectacolul se joaca la Uzina cu teatru si in datele de 12, 13 si 27 iunie, de la ora 19:30.

Pelicanul reprezinta teza de licenta a Ioanei Moisii. Dar asta nu e tot: ea a terminat Colegiul National din Iasi, unde a cochetat cu teatrul si cu texte dintre cele mai serioase (Shakespeare, Sartre, Cehov) inca din clasa a VII-a. A citit Strindberg pentru prima data in clasa a IX-a. In facultate a lucrat cu regizorii Ovidiu Lazar si Octavian Jighirgiu.

Pelicanul este una dintre cele cinci piese intr-un act, cuprinse in pachetul denumit Chamber Plays, scrise de Strindberg intre 1907-1908, pentru a fi jucate la teatrul lui, Intima Teatern (Intimate Theater), din Stockholm. Piesele sint cu aceasta ocazie numite pentru prima data kammarspel (camera de joc). Termenul, forjat dupa kammerspiele (Max Reinhardt), desemneaza un tip de piesa de teatru cu o distributie limitata, punind accent pe dispozitie, mai degraba decit pe actiune, cu o pronuntata tenta psihologica, dar nelipsind nici componenta sociala. In plus, cadrul spatial (decorul) este unul intim si rezoneaza cu interioritatea personajelor.

Drama lui Strindberg pioniereaza expresionismul: o mama fara suflet isi aduce copiii in postura de a arde de vii, dupa ce si-a ucis cu cruzime sotul, lasindu-l prada disperarii. Strindberg este modern si prin tehnicile de lucru sugerate. El propunea chiar stiluri de joc, prin care actorii sa fie adusi mai aproape de public. Iar piesele de camera au fost comparate cu reprezentarile dintr-o camera obscura. Va folosi oare Ioana Moisii tehnici de apropiere a spectatorului de personaje si, eventual, un video care sa mearga cu nararea invers ori pe dos decit scena? Va apela la imagini suprarealiste? Va face un spectacol cuminte ori unul incitant, poate controversabil? 

Spectacolul ei aduce in discutie o tema de interes pentru noi astazi:  ”Suflet” si ”om contemporan” devin acum termeni antagonici? O congratulez pentru raspunsul plin de curaj pe care il da, indirect, intrebarii acesteia: "Pelicanul este spectacolul care va invita la rememorarea sufletului dumneavoastra". In acelasi timp o felicit pentru intilnirea cu scena in postura de tinar regizor iesean debutant si ii doresc mult succes!

Articol scris de Dana Tabrea | Sam, 09/06/2012 - 04:01
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului dana.tabrea