eveniment
Data: 
10 Apr 2013 - 19:00
17 Oct 2013 - 19:00
Loc: 
Teatru FIX
Bilet: 
10.00
stats
Adresa: 
str. Cuza Voda nr. 10, subsol
Telefon: 
0746 589 919

Curatenie generala la Teatru Fix

Miercuri, pe 10 aprilie, Teatru Fix ne primeste, incepind cu ora 19:00, la piesa Cameristele, scrisa de Jean Genet si regizata de Laura Dimbu. Acest spectacol este organizat de Institutul Francez Iasi in cadrul celei de-a opta editii a Cafékultour, care se va desfasura in perioada 8-21 aprilie. Update: spectacolul se reia joi, 17 octombrie, de la ora 19:00, tot la Teatru Fix.

Textul dramatic original a fost scris in 1947 si a reprezentat, partial, o sursa de inspiratie pentru filmul La Cérémonie (1995), regizat de Claude Chabrol. Utilizat in arta teatrala, textul a fost pus in scena pentru prima data de catre Louis Jouvet si prezentat publicului la Théâtre de l’Athénée din Paris.

Personajele formeaza un trio spectaculos: Claire si Solange sunt de ani de zile in serviciul Doamnei. Iubirea pentru aceasta a crescut intr-atit, incit decid sa o ucida. Piesa incepe asemenea unei comedii spumoase, dar sfirseste ca o poezie bizara, modernitatea acestei tranzitii oferind fiecarui participant la actiune cite un loc aparte.

Tinara regizoare Laura Dimbu este studenta in anul al treilea la Regie in cadrul Facultatii de Teatru a Universitatii „George Enescu” din Iasi si ne marturiseste faptul ca piesa „vorbeste despre oameni nemultumiti de propria conditie de viata si care, in consecinta, isi construiesc o personalitate fictiva, in raport cu aspiratiile lor” (Sursa: Institutul Francez).

Reprezentarea dramatica trebuie vizionata si interpretata metaforic, caci este vorba de o „forma de scriere alegorica”, asa cum a descris-o si Jean Genet. Laura Dimbu pastreaza nuanta fantasticului sfatuindu-ne, ca atunci cind vom fi prezenti in sala, sa respectam o singura norma: „Spectacolul trebuie privit ca un simpu joc, atit de catre spectatori, cat si de catre personaje. Un joc care are o singura regula: adevarul. Regula insa pe care nimeni nu o cunoaste”.

Distributia va fi formata de actritele Alexandra Cantemir, Alexandra Lupu si Daniela Tocari. Pretul general al biletelor este de 10 lei si acestea pot fi procurate de la Teatrul Fix.

Articol scris de Cristina Floroiu | Dum, 07/04/2013 - 11:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului cristina.floroiu