- 4902
Daca vreti sa intelegeti ce inseamna “bunraku” mergeti joi, 1 martie, la Universitatea de Arte “George Enescu”, pentru ca de la ora 18.00 studentii anului II ai Sectiei de Arta de Animatie indrumati de lect.univ.dr. Ciprian Hutanu va vor introduce intr-o altfel de lume prin prezentarea spectacolului Alb si Negru. Spectacolul este adresat publicului matur (+16), iar la premiera intrarea este libera. O a doua reprezentatie este programata joi, 8 martie, de la aceeasi ora. Update: alte spectacole sunt programate in datele de 15 si 22 martie, tot de la ora 18:00. In stagiunea 2012-2013, sunt programate urmatoarele reprezentatii: vineri, 16 noiembrie, miercuri, 5 decembrie, de la aceeasi ora.
Spectacolul “vorbeste”, în limbajul teatrului de animatie, despre om in general, despre lume, despre viata si moarte, prin scene metafora dezvoltate cu ajutorul a doua papusi tip “bunraku”.
Bunraku este o forma de teatru animat japonez care a luat nastere in anul 1684 la Osaka. La inceput termenul facea referire doar la teatrul specific din aceasta zona, numit Bunraku-za dupa numele fondatorului, papusarul Uemura Bunrakken (sau Bunrakuken). Mai tarziu termenul de “Bunraku” a devenit general, fiind denumirea sub care este cunoscut in zilele noastre teatrul japonez de papusi, o forma deosebit de apreciata in tara de origine.
Dimensiunile “bunraku” pot depasi 2 metri si sunt manuite de mai multi papusari care prin miscari si gesturi cat mai naturale, incearca sa-i “dea viata”. Alaturi de papusi (numite in limba japoneza ningyo) si de manuitorii lor, spectacolul traditional cere prezenta pe scena a unui povestitor care recita textele (Tayu) acompaniat de corul de instrumentisti care canta la Shamisen - instrument traditional japonez. Traditia Bunraku a inspirat si teatrul european, care a preluat de aici tehnica manuirii specifica.
Scopul artei papusaresti este cel care il calauzeste pe artist sa nu se indrepte catre detalii realiste, ci spre sugestii ale realitatii. Arta teatrului de animaţie sugereaza realitatea, in timp ce arta dramatica o descrie in detalii. [...] Indiferent de felul în care o privim, papusa este un semn care exprima si un instrument prin care se comunica. (conf.univ.dr. Raluca Bujoreanu)
Regia, scenariul si ilustratia muzicala: lect.univ.dr. Ciprian Hutanu
Scenografia: lect.univ.dr. Gavril Siriteanu
Coregrafia: asist.univ.drd. Oana Sandu
Constructie papusi: asist.univ.drd. Cosmin Iatesen
Pretul biletului este de 5 lei.