eveniment
Data: 
18 Sep 2009 - 22:00
Loc: 
Baia Turceasca
Bilet: 
12.00
stats
Adresa: 
Str. Crisan, in spatele Mitropoliei

4 x 4, Teatru neconventional la Baia Turceasca

Vineri, 18 septembrie, de la orele 19.00 va avea loc premiera spectacolul de teatru contemporan 4 x 4, montat la Iasi intr-un spatiu neconventional, la Baia Turceasca, de regizoarea Alexandra Badea din Franta.

4 x 4 iese din conventionalitatea spectacolelor de teatru, dimensiunea acestuia fiind subsumata structurii arhitecturale a Baii Turcesti. Alexandra Badea a folosit drept material de lucru pentru conceperea spectacolului functionalitatea fizica a cladirii si a creat in interior patru spatii diferite de joc, publicul urmand sa relationeze cu acestea prin parcurgerea unor trasee pe care sint amplasate instalatii, fotografii, proiectii video, cabine audio in care sint montate casti.

Textul, scris de regizoarea Alexandra Badea, castigatoare in 2008 al unuia din cele mai importante premii pentru dramaturgie contemporana, "Les Journees de Lyon des auteurs de theitre" (Franta), poate parea atipic pentru iubitorii teatrului clasic insa, abordeaza o tema de actualitate: relatiile si raporturile interumane.

Povestea, extrasa din realitatea contemporana, este o analiza a modului in care societatea opreseaza individul, ducand in mod inevitabil la pierderea individualitatii acestuia si la actiuni in spirit gregar. Astfel, cei 8 actori vor da viata unor personaje care isi cauta frenetic identitatea, ajungind in final sa fie absorbite si transformate de grupul in care sint inclusi, tendinta de renuntare la autonomia individuala justificindu-se pe temeiul ca este preferabil sa subzisti in siajul altora, dus de vint, de imprejurari, neimplicat in joc cu adevarat.

Urmarind participarea individuala a spectatorului si transformarea intimidarii sale in intimitate personala, regizoarea anuleaza scena prin cele patru spatii de joc diferite, distanta actor-spectator dispare, iar publicul se va putea apropia si interactiona cu personajele care prind viata in fata lui. Alexandra Badea aduce in atentia publicului iesean o modalitate noua de creatie: spectatorii vor patrunde in spatiul Baii Turcesti nu ca la teatru, ci ca la o expozitie de arta contemporana, jocul tensionat al actorilor este programat de propriile reactii si actiuni ale privitorilor, povestea fiind spusa atit prin cuvinte, cit si printr-un intreg ansamblu de gesturi, miscari, culori si sunete.

Ii veti putea revedea pe Radu Ghilas, Ana Hegyi, Denisa Pirtac, Vlad Baba, Cristina Florea, Florin Caracala, Cristina Bodnarescu si Cristian Ungureanu Chelaru.

Spectacolul este produs, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, de Compania FaPt - Fabrica de Arta si Productie Teatrala, in colaborare cu: Centrul de Cercetare si Creatie Artistica - Universitatea de Arte "George Enescu" si Centrul Cultural German. Co-producator Awa Records.

Alte reprezentatii sint programate in zilele de 19 si 20 septembrie, piesa urmind a fi jucata si pe parcursul lunii octombrie.

Biletele pot fi achizitionare de la Baia Turceasca situata pe str. Crisan, in spatele Mitropoliei, incepind cu ora 18.00, pretul unui bilet fiind de 12 lei.

sursa: Comunicat de presa

Resurse
Video: 

Spot 4X4

Spot 4X4
Articol scris de Nicoleta Scutaru | Sam, 12/09/2009 - 01:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului nicoleta

Comentarii

Pentru cine doreste sa (re)vada spectacolul, am aflat ca vor mai fi reprezentatii la inceputul lunii octombrie, mai exact pe 2, 3 si 4 octombrie.