interviu
stats

Jazzing around cu Luiza Zan

O noapte intreaga am stat cu ochii pe guest book-ul de pe site-ul Luizei Zan. Nu ma saturam sa-i citesc pe oamenii care ii spuneau ca-i iubesc vocea mare, calda, elaborata, ca vor mai multe concerte si CD-uri, ca vocea ei mare, calda, elaborata i-a vindecat de insomnii. Apoi am ascultat cu atentie. Da, muzica ei vorbeste cel mai bine despre ea. Luiza o completeaza.

"Sunt ocupata, doar ca nu stie muzica usoara romaneasca"


AltIasi: In Iasi ti se duce dorul. De cand nu ai mai cantat aici?
Luiza Zan: Ultima data am cantat la RS, impreuna cu Slang, in formula cea mai rasunatoare - cu Sorin Romanescu la chitara, Tavi Scurtu la tobe si Jimi Cserkesz la bass, acum vreun an si jumatate si mie mi-e mai dor de Iasi decat Iasului de mine, cu siguranta :). Asa ca pe 20 noiembrie o sa va fac o vizita, voi avea un concert la Club RS, cu Jimi Cserkesz si Eddie Neumann, chiar de ziua lui Eddie.

A: Spune-ne mai mult! Ce, cat, cum?
L. Z.: Institutul Goethe din Iasi impreuna cu RS Club organizeaza lunar o serie de concerte de jazz cu rasunet. Sigur stiti mai bine decat mine ce si cum.

A: Va place sa va faceti cadouri concerte la zilele de nastere? Anul asta si tu ti-ai sarbatorit ziua cantand.
L. Z.:
Nu vad cum sa nu cant de ziua mea, cum sa nu cant pentru toti prietenii de ziua mea. O fac de cativa ani deja si o sa o tot fac, cu sprijinul patronilor de cluburi. Anul acesta Clubul Taranului mi-a facut cadou, pe langa spatiul clubului, niste lucruri extrem de pretioase, pe care le pastrez cu mult drag.

A: Sunt sigura ca pe langa concertele aniversare mai lucrezi in taina la ceva...
L. Z.: La proiecte precum AZZA, care poate fi ascultat si vazut online, la ZNE (Zan-Neumann Ecuation) cu care avem sporadic concerte prin cluburile din Bucuresti, mai e trio-ul de jazz, sunt colaborarile cu Mircea Tiberian si Eddie Neumann pe free jazz... Sunt ocupata, doar ca nu stie muzica usoara romaneasca.

A: Muzica usoara romaneasca e oricum pe toate afisele si posturile TV. Ai vrea sa fii si tu parte a fenomenului asta asa cum e el acum?
L. Z.: Eu sunt muzician de jazz. Cred ca mai trebuie ceva timp pana sa avem un post de televiziune dedicat muzicii grele, un public mai generos la concertele de jazz. Muzica usoara romaneasca e tare exclusivista, din pacate, se vede si la televizor. Motiv pentru care nu detin unul.

 

"M-am simtit in siguranta pe scena"


A: E loc de compromisuri in ceea ce faci?
L. Z.: Indiscutabil, compromisul este un "must-have" al perioadelor de criza. Nu pot spune ca nu am facut niciodata si fac acum concesii. Insa stiu sigur ca muzica mea nu va fi niciodata compromitatoare si asta ma lasa sa dorm linistita noaptea.

A: Care sunt principiile muzicale care te ghideaza?
L. Z.:
Sa canti precum vorbesti, sa canti in orice situatie cu aceeasi daruire, sa fii tu o parte din muzica si nu muzica - o parte din tine, sa canti cu muzicieni mai buni decat tine.

A: Si ai cantat cu oameni mari, cu Geri Allen, Robert Hurst, Eric Harland...
L. Z.: Da si a fost genial. M-am simtit in siguranta pe scena. Chestie care e rara la noi.

A: Ai copilarit la Tulcea, dar ai lasat Dunarea ca sa vii sa studiezi in Moldova, mai intai la Piatra Neamt si apoi la Iasi. Ce te-a indemnat sa bati drumul pana aici?
L. Z.: E foarte simplu. Profesoara de canto pe care am gasit-o, Maria-Jana Stoia. Omul care mi-a "pus vocea in gat", de-a dreptul. Un maestru desavarsit al artei pedagogice si o a doua mama pentru un copil timid si nesigur pe el. Daca as fi locuit in varful lui Kilimanjaro si as fi cunoscut-o intamplator, as fi cautat-o peste tot sa invat cate ceva din maiestria dansei.

 


"Muzica. Nu exista cuvinte simple pentru a o descrie"


A: Cum e sa studiezi Conservatorul la Iasi?
L. Z.: Cum era, adica. Ne trezeam devreme ca sa putem prinde o sala de studiu, aveam putine ore (dar bune) cu profesorul de specialitate, invatam multe nopti la rand ca sa luam nota de trecere la istoria muzicii, orele de clasa de opera erau un deliciu, cursul de machiaj imi trezea idei de afaceri, iar examenele erau mici momente de celebritate indelung gustate. Am auzit ca s-au mai schimbat intre timp unele lucruri.

A: Si cum e acum sa predai jazz vocal la Conservator in Bucuresti?
L. Z.: E foarte interesant. Ma obliga sa fac ceea ce lenea nu-mi prea dadea ghes : sa studiez. Pentru ca sunt primul profesor de jazz vocal din tara, chestiunea se prezinta cu doua fatete: am libertate sa fixez programa cum cred de cuviinta, putand sa o ajustez pe parcurs. Insa problema cea mare apare intotdeauna cand ridici piciorul sa pornesti. In ce directie sa mergi?

A: Te urmeaza studentii in directia pe care ai ales-o si care e...?
L. Z.: Am ales sa ascult vocile si sa le respect personalitatea, iar studentilor cred ca le place sa vada schimbari majore in timp record, precum vibrato sau impostatie corecta.

A: Dar cum e sa canti, sa te inconjoare muzica, sa te hranesti cu voci, note, instrumente? Cum se explica in cuvinte simple, pentru oameni obisnuiti?
L. Z.: Si eu sunt un om obisnuit. Muzicienii nu sunt speciali decat prin limbajul pe care il folosesc pentru a-si exprima trairile. Faptul ca vorbim codat face sa fie totul magic si practic intangibil pentru cei ce nu stiu sa citeasca note. Eu cred ca orice om ar trebui sa se exprime prin muzica. Inconstient, o facem, atunci cand ascultam muzica. Inca nu am auzit pe nimeni sa spuna "nu imi place muzica". E de prea multe milenii inscrisa in codul nostru genetic ca sa o putem sterge din fiinta noastra. Muzica. Nu exista cuvinte simple pentru a o descrie. Este ceea ce se aude.

 

"Motivul pentru care nu sunt de vanzare"


A: "Are una dintre cele mai mai proaspete si delicate voci.", "Canta incredibil!". Cum te impaci cu astfel de note?
L. Z.: Mai vreau! Ha ha! Foarte greu ma impac cu aceste afirmatii dupa un concert pe care il consider eu mai nereusit. In rest, sunt un om destul de vanitos si am descoperit ca laudele ma ajuta mai mult decat altceva. Din pacate.

A: Si Erikah Badu canta fermecator, nu?
L. Z.: As spune, dupa ce am ascultat-o live, ca nu chiar... Recomand fanilor de muzica o imbalsamare in concerte live pe tot parcursul vietii. Nu se compara cu ce se aude pe boxele de la calculator.

A: E unul dintre motivele pentru care nu prea gasim sa cumparam CD-uri/DVD-uri de-ale tale?
L. Z.: Cred ca motivul pentru care nu sunt "de vanzare" in varianta CD/DVD este ca ma concentrez mult pe concertele live, dar si pentru ca sunt inca in faza de cautare de sine, inca mai lucrez cu mine si ma gandesc ca primul material audio Luiza Zan ar trebui sa fie expresiv, puternic personal si nu in ultimul rand, sa fiu acompaniata de niste muzicieni care sa imi inteleaga demersul muzical.

A: Unde te pot gasi cei care vor sa se vindece de insomnii, cum a spus ca a reusit o ascultatoare de-a ta?
L. Z.: :) Voi relua seria concertelor din cafeneaua "Lente" din Bucuresti, iar pentru toate celelalte concerte, exista coordonate pe website-ul meu, www.luizazan.com.

Resurse
Video: 

Luiza Zan cu Slang la TVRi

Luiza Zan cu Slang la TVRi

AZZA Project

AZZA Project
Articol scris de Simona Filip | Lun, 16/11/2009 - 16:07
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului simonafilip