eveniment
Data: 
10 Oct 2012 - 11:00
Loc: 
Sala de conferinte a Muzeului Universitatii
stats
Telefon: 
0232 216 319

In pasul Iasului literar

Icar Tours se incumeta sa ne arate ca, de fapt, literatura chiar nu-si are locul doar in carti. Ca e tot atat de mult si prin oras, pe ici si colo, atata doar ca e nevoie de un ochi atent care sa o surprinda. Si de aceea, ni se spune, e nevoie de un proiect ca “Turul literar al Iasului”, care sa reconstituie saptamanal - gratuit pentru elevi si studenti – trasee cunoscute de noi toti, dar carora prin atata uz li se neglijeaza insasi insemnatatea. Miercuri, 10 octombrie, o conferinta de presa va anunta evenimentul si intreg specificul sau la Muzeul Universitatii.

Ghizii Icar Tours tocmai pe asta mizeaza: pe reincarcarea cu sens, pe un turism urban revitalizat, pe concentrarea pe specificul literar al Iasului. Astfel, se va sti ca daca in fiecare miercuri se va anunta drept punct de intalnire pentru tinerii ce vor sa-si vada orasul cu ochi iscoditori “copacul indragostitilor”, nu va fi alt loc decat Teiul lui Eminescu, in preajma caruia tulburari poetice prindeau coaja si deveneau mai tarziu embleme nationale.

Odata explorat Copoul si ale sale (Bustul lui Eminescu, Muzeul "Mihai Eminescu", Obeliscul cu lei – apropo, stiati ca simbolistica istorica a acestui monument istoric din urma bate catre cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane si ca domnitorului Mihail Sturdza i s-a inventat o insemnatate personalizata?), plimbarea va lua directia Muzeului Universitatii, apoi a Centrului Cultural Francez. Se va poposi, evident, si la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, in Sala pasilor pierduti, de dragul romantismului clasic al picturilor albastre care l-au clasicizat pe Sabin Balasa si imediat dupa aceasta in Aula Gh. Asachi, ramasa in istorie ca punct de intalnire pentru Senat in vremurile cand Iasul era capitala. Academia Romana va fi urmatoarea, dupa care se va ajunge la Scoala fiilor de militari, cladire apartinand odata vornicului Stefanita Sturdza si in care, incepand cu 1872 (sub acest nume, constructia fiind, de fapt, mai veche), tinerii isi puneau la cale cariere in armata.

Cam tot pe atunci, in casa lui Vasile Pogor – actualul Muzeul al Literaturii Romane– junimistii in frunte cu Titu Maiorescu luau la rost limba si literatura romana; fireste ca in turul Iasului va trece si pe acolo. In stilul ei neoclasic, Biblioteca Centrala Universitara isi va cere si ea portia de atentie, mai ales ca vechimea ei o si indreptateste (ca institutie datand, sub diverse nume, inca din 1835, cladirea actuala, apartinand Fundatiei Ferdinand I, fiind construita intre 1930 si 1934). In fine, lista popasurilor se va incheia cu bine-cunoscuta Rapa Galbena, in trecut zona problematica, afectata constant de alunecari de teren, transformata apoi in esplanada (si despre care puteti citi un articol mai cuprinzator publicat pe AltIasi, aici).

Cu toate ca, dupa cum spuneam, proiectul isi anunta implementarea miercuri, 10, o forma aproximativa a acestuia a mai fost exersata si incepand cu iunie 2011: tot fara plata, turistii si iesenii puteau beneficia de un tur pe traseul Piata Unirii – Palatul Culturii. Anul acesta, insa, in proiect au intervenit Muzeul Literaturii Romane, Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament, Muzeul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi si Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”.

Daca vreti sa va inscrieti la turul literar sau daca vreo nelamurire legata de acesta nu va da pace, puteti sa le scrieti organizatorilor la ghid@icar.ro sau sa-i sunati la 0755. 045. 330. Iar daca vreti sa fiti prezenti si la conferinta de presa despre care aminteam mai sus, aveti la indemana urmatoarele date de contact: Ioana Pasat, telefon 0752.021.011, e-mail: pr@icar.ro .

Articol scris de Anca Roman | Dum, 07/10/2012 - 13:55
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman