articol
stats

Palatul Culturii - acum deschis si pentru public

Pe 25 aprilie a avut loc inaugurarea Palatului Culturii, dar de data aceasta numai in prezenta invitatilor, cei mai de seama fiind Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si Prim-ministrul, Dacian Ciolos. A fost un eveniment cu multe fite, colaborari cu firme care mai de care, pretentii cit vedeai cu ochii, dar si citeva momente neasteptate si interventii din partea invitatilor care au animat seara.

16:00 – Am ajuns in fata Palatului, dar totul parea dezorganizat si nu stiam de unde trebuia sa imi ridic acreditarea de presa. Gardianul nu voia sa ma lase sa intru si nici nu ma lasa sa vorbesc cu un organizator, ca-mi zicea ca-si pierde job-ul. Dupa ce m-am certat un sfert de ora cu el, am vazut in cele din urma pe cineva care parea sa faca parte din organizare si m-a ghidat spre acreditari.

Dupa ce, in fine, am intrat, am observat ca toata lumea era foarte eleganta si mai multe fotomodele imbracate la 4 ace te intimpinau cu un „Bine ati venit!” si o mapa cu citeva materiale promotionale. In rest, in boxele din tot palatul se auzea „Imagine all the people” de John Lennon, iar toata lumea se uita nedumerita si nu stia incotro s-o ia.

16:30La conferinta de presa au participat Ministrul Culturii - dl. Vlad Alexandrescu, Directorul UMP – dl. Bogdan Trimbaciu si Managerul Complexului Muzeal National „Moldova” – dna. Lacramioara Stratulat. La un moment dat a inceput o reporterita sa se ia la harta cu dna. Stratulat, la care dansa i-a taiat-o cu un: „Nu cred ca aceste intrebari isi au rostul in contextul de fata, cu tot respectul pe care il port pentru dvs.”, dupa care lumea s-a mai potolit.

Iar daca tot era de fata dl. Vlad Alexandrescu, cineva a zis sa profite de situatie si a intrebat: „Auziti, da ce se mai aude de Cumintenia Pamantului?”, la care dl. Ministru a zis: „Hmm, nu cred ca are vreo legatura cu evenimentul de astazi, dar am sa fac totusi o paranteza – inca nu s-a inceput campania de promovare pentru stringerea de fonduri, insa pina saptamina trecuta se strinsesera in jur de 32.000 de euro.

17:00 – M-am apucat sa vizitez muzeele care sincer arata chiar foarte bine, parchetul nu scirtiie, iar marmura de pe jos era foarte alunecoasa, perfecta pentru alunecat cu tenisii. Nu mai retin in ce sala am intrat, dar avea podea de sticla sub care puteai observa niste ruine luminate. Arata destul de cool, iar lumea era sceptica la inceput cind dadea sa paseasca in sala. Incercam sa ma uit in jur sa vad daca recunosc pe cineva. Parea ca era multa lume buna acolo, i-am vazut pe directorii citorva institutii, iar mai apoi si-a aratat fata si domnu’ Chirica.

Am apucat sa vorbesc cu niste voluntare, iar una din ele mi-a zis ca: „Eu m-am bagat voluntar ca na, cine stie cind mai vedeam palatul si plus ca nu prea imi venea sa dau 40 de lei pe intrare, e prea mult, esti nebuna, de unde atitia bani?”.

18:00 – Incep sa vina invitatii, dar si citiva din presa. Un intirziat vorbea cu colega lui „Cum? Abia la 19:10 e deschiderea? S-adica pe noi ne-au chemat asa ca prostii mai devreme ca sa ce?. La un moment dat ajunge si Ciolos. Evident, toata presa sare pe el, nici n-apuc sa-l vad la fata. E o lupta de coate si de blitzuri intre cine reuseste sa prinda un cadru cu el .

Ma dau batuta si ma asez pe o canapea din apropiere, unde stau 3 personaje care par importante (2 tipe si-un tip, pe la vreo 40 de ani) si toti stateam si admiram fotomodelele de la intrare: „Dada, frumoase fete au mai adus astia! Dar si cind am intrat si i-am vazut pe toti baietii aia la costum, mama-mama! Am apelat la o agentie, Kasta Morrely, pentru ca-s specializati pe hostess si stiu sa vorbeasca, iar organizatorii si-au exprimat dorinta sa aiba si niste „daci” d-astia imbracati asa interesant, i-ati vazut pe-aici. Mda, mai sint si citiva studenti de la arte, voluntari, dar aia nu-s asa de eleganti...”

19: si ceva – Ar fi trebuit sa inceapa deschiderea oficiala (cuvintul de salut din partea oficialitatilor), dar se pare ca s-a decalat programul, desi in holul principal chelnerii deja incepeau sa pregateasca mesele pentru cocktail. Doua doamne de linga mine erau de aceeasi parere: „Cam intirzie, nu stiu ce sa zic, s-a decalat programul din cauza lu’ Ciolos, ca se plimba astia prin toate salile dupa el. Ce sa-i faci, Ano? Asteptam. Macar daca ne lasau sa luam o gura de sampanie, imi usuc gura de pomana aici”.

La un moment dat, Ciolos ajunge intr-o incapere cu tablouri de-ale lui Grigorescu si presa dupa el. Deodata se aude un fel de „zbang” si vad cum o matahala de bodyguard a dat cu capul de ceva si era cit pe-aci sa darime un tablou. Din fericire, nu au existat niciun fel de pagube.

20:20 – Toata lumea s-a adunat in Sala Voievozilor, unde urma sa aiba loc concertul de gala sustinut de pianista Raluca Stirbat. Concertul nu incepuse de nici 5 minute, iar lumea se tot fitia pe usa si din cind in cind mai suna cite un telefon, iar deodata se ridica Ciolos si ia cuvintul: „Va rog, haideti sa apreciem acest frumos moment cultural. Va rog, aveti putin respect si inchideti-va telefoanele si rog sa stea cineva la usa ca sa nu mai iasa nimeni din sala. Multumesc”.

In continuare am ascultat fragmente din Mozart, Beethoven, Bach, Chopin, Liszt samd, sala avind o acustica excelenta, iar intre piese pianista se ridica si mai adauga cite ceva: „O casa, fie ea de lut, fie ea un palat, cum este acesta al culturii, nu are suflet daca nu are un pian in ea. De aceea, de acum incolo vom da startul unei stagiuni pentru tinerii artisti muzicieni din Iasi, aici, la Palatul Culturii.”

21:05 – Inca nu s-a terminat concertul de pian si fix cind spera toata lumea ca s-a incheiat, pianista se ridica si incepe sa faca spam (incepea sa povesteasca despre ceva treaba de fundraising, nicio legatura cu evenimentul din seara respectiva), lumea deja nu mai putea, iar citiva chiar au iesit din sala.

21:20 – Am stat pina la sfirsitul evenimentului special ca sa prind cocktail-ul. Multa sampanie si aperitive care mai de care, iar citeva prajituri chiar aveau sigla de la Complexul Muzeal Moldova”.

Un cuplu fancy de linga mine discuta impresiile de sfirsit de zi: „Intr-adevar, arata extraordinar. Stii, eu mai aveam niste invitatii, dar n-am vrut sa le dau, c-am stiut ca o sa fie fain”.

All in all palatul este o bijuterie, a fost renovat absolut superb, asa ca merita sa dati 40 de lei pe intrare (acesta va fi pretul unui bilet nominal, daca veti dori sa vizitati palatul incepind cu data de 27 aprilie, in pret fiind inclusa intrarea la cele 4 muzee din palat). 

Articol scris de Ligia Prodan | Mar, 26/04/2016 - 18:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan