eveniment
Data: 
13 Sep 2012 - 12:00 - 19:00
13 Sep 2012 - 18:00 - 21:00
14 Sep 2012 - 12:00 - 19:00
Loc: 
Manastirea Golia
stats
Adresa: 
Cuza-Voda 51
Telefon: 
0232 216 693

Golia celebreaza distinctia

Joi, 13 septembrie si vineri, 14 septembrie, in Turnul Manastirii Golia vor avea loc o serie de evenimente prilejuite de dezvelirea plachetei de bronz, distinctie acordata Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi in cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural - Premiile Europa Nostra, ce s-au desfasurat la inceputul lunii iulie a.c. la Mosteiro dos Jeronimos din Lisabona, Portugalia.

Premiul acordat pentru excelenta in conservare consta in certificatul realizat de catre artistul grafician german Victor de Leeuw si o placa de bronz, realizata de catre sculptorul german Loek Bos, ce va fi fixata intr-o zona vizibila pe monument. Dezvelirea plachetei din bronz prilejuieste un eveniment national intitulat pompos “Distinctia Europa Nostra pentru recunoasterea excelentei in conservare a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi”.

In acordarea acestui premiu, Juriul Premiilor Europa Nostra “a luat in considerare mai multi factori… Solutiile de restaurare alese sunt rezultate din studii si cercetari indelungate, astfel ca monumentul si-a redobandit frumusetea si grandoarea. Functionalitatea actuala a monumentului creste potentialul zonei si al regiunii din punct de vedere turistic si cultural. In acelasi timp, proiectul de reabilitare a monumentului permite desfasurarea in liniste a vietii monastice, dupa regulile sale traditionale. Este un exemplu de program strategic de dezvoltare sustenabila.” (sursa: comunicatul de presa)

Evenimentele care intereseaza publicul larg se desfasoara pe parcursul celor doua zile dupa cum urmeaza:

Joi, 13 septembrie

expozitii de pictura si sculptura amplasate in spatiile celor doua nivele ale turnului principal (programul de vizitare in ambele zile ale evenimentului are loc intre 12:00 – 19:00, intrarea este libera)

Artistii participanti sunt pictorii Adrian Piticariu si Daniela Grapa si sculptorul Leo Paun.

manifestari muzicale ce se vor desfasura pe fiecare din cele trei nivele ale turnului principal in intervalul orar 18:00 – 21:00, intrarea fiind libera.

Un moment clasic va fi sustinut de tinerii artisti ai Asociatiei Excelenta pe Portativ, care vor incanta publicul prezent cu acordurile viorii, violoncelului si chitarii clasice. Nu vor lipsi nici piesele religioase cantate de un cor bisericesc amplasat la nivelul clopotelor in turn.

Toate activitatile vor fi transmise in direct pe un ecran situat in exteriorul manastirii (in parcare), facandu-le vizibile intregii comunitati.

Vineri, 14 septembrie

• la ora 13:30 va avea loc ceremonia de dezvelire a plachetei Europa Nostra

• dupa ora 14:30 se va vizita Ansamblul Monument Istoric Manastirea Golia

Resurse
Video: 

Prezentare reabilitare Golia

Prezentare reabilitare Golia
Articol scris de Maria Elena Campean | Lun, 10/09/2012 - 01:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria