articol
stats

Dealul Repedea, sporturi si istoric

Iarna scoate cladirile in evidenta. Fie ca sunt imbracate in zapada sau doar inghetate, siluetele cladirilor din oras sunt mai vizibile decat in alte anotimpuri. Primavara e un anotimp rautacios cu cladirile. Aduce copacii infloriti in prim-plan si face sa fie foarte cautate locurile inverzite si cu aer curat. Din ultima categorie, va prezentam : padurea si platoul de la Repedea.

Rezervatia Repedea este popular cunoscuta ca « dealul Repedea », « platoul de la releu », « la releu », « releul de pe Bucium », « grotele de pe Bucium », « Pietrarie » s.a. Majoritatea numelor se leaga de releul de televiziune amplasat pe platou. E un reper vizibil si din oras, dar nu e neaparat singurul « obiectiv » de la Repedea.

Peisajul si aerul curat atrag de multi ani ieseni in zona platoului la fiecare sfarsit calduros de saptamana. Unii vin sa se relaxeze, altii sa se distreze, sa joace fotbal/badminton, sa manance sau sa asculte muzica. Cateodata platoul si padurea devin neincapatoare pentru oamenii si masinile care viziteaza locul. Alte dati par ingaduitoare si rabdatoare.

Sport in aer liber

In afara de « sporturile traditionale » enumerate mai sus, in padurea de la Repedea se practica si activitati mai « moderne ». Paintball-ul era una dintre aceste activitati care lasau anul trecut urme colorate pe copaci si pe iarba.

Urme mai putin vizibile lasa si biciclistii care aleg potecile din padure pentru a prinde viteza. Probabil e vorba de drumurile inguste si serpuite care genereaza thrill-ul in biciclism. Sau aerul racoros si umbra copacilor care fac plimbarea mai interesanta si idea de a urca dealul Buciumului pe bicicleta sa sune mai putin greu decat e.

In ultimii ani, rocile de la Repedea au devenit un motiv de bucurie si pentru cataratorii din Iasi. Amatorii de bouldering si catarare pot gasi ascuns in padurea de pe platou un perete de cativa metri, cu prize bine definite si chiar amenajat pentru catarare. Destul de greu de gasit « din prima », dar merita cautarea.

De asemenea, pasionatii de entomologie isi pot practica in voie « sportul » in padurea de la Repedea. In timpul primaverii ei pot fugi dupa carabusi si fluturi multicolori, iar vara pot fugi de tantarii si furnicile care invadeaza zona.

Istoria locului

Denumirea de rezervatie naturala pe care zona de la Repedea a capatat-o in 1955 se datoreaza carierelor de piatra care se gasesc in constructia dealului. Odata cu alunecarea si erodarea terenului, depozitele de roci si gresii calcaroase au devenit dovezi care atesta existenta in aceasta zona (cu aproximativ 10 milioane de ani in urma) a Marii Sarmatice.

Retragerea marii a lasat in urma roci sedimentate, fosile de animale si multe schelete de scoici. Acestea sunt vizibile in zonele din Pietrarie unde peretii formati din straturi de sedimente fac peisajul impresionant.

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

Articol scris de Alexandru Andronic | Lun, 27/04/2009 - 09:36
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin

Comentarii

Zonele de catarare nu sunt deschise chiar de putin timp .. de peste 30 ani alpinistii se antreneaza acolo. Michael Buchholtzer, Vicol Selaru, Costica Costea, Piri etc, campioni si antrenori de campioni nationali inca din anii 70-80. Iasul are o traditie in alpinism, si falezele de la Repedea au avut un rol important.