- 2315
Un medic excepțional, școlit la Facultatea de Medicină din Paris, Constantin Thiron este întemeietorul disciplinei de patologie și terapeutică generală. Organizează la Iași primul Laborator de Medicină Experimentală și Radiologie, în 1919 din România și printre primele din lume. Extrem de respectat în lumea științifică internațională, Constantin Thiron, profesor la universitatea ieșeană, este cooptat în Comitetul Institutului de Medicină de la Stockholm pentru decernarea premiului Nobel (1902).
Profesorul Thiron a fost o personalitate controversată a vremii din cauza convingerilor sale religioase. Atens convins, medicul ieșean a militat pentru o secularizare totală a societății românești, fiind aspru criticat de mediile religioase (ortodoxe) ale vremii. De altfel, el propunea suprimarea unor pasaje din Constituția din 1866 privind religia de stat, separarea Bisericii de stat, desființarea Facultăților de Teologie şi a altor forme de învățământ religios susținute de stat, încetarea subvenționării bugetului cultelor, incinerarea cadavrelor etc. În propriul testament, Constantin Thiron a menționat: “La mormântul meu prieteni, nu lăsați popii să vie. Și să le spuneți că-n viață, gândul meu a fost către atei, c-am privit absolut toate religiile ecleziastice revelate ca o goală comedie (….) La mormântul meu, prieteni, să nu-mi faceți parastas. Puneți-mă în criptă neblagoslovit, neprohodit”. Dorința nu i-a fost respectată. Constantin Thiron a fost înmormântat creștinește la cimitirul “Eternitatea” din Iași.
Constantin Thiron (1853 – 1924, Iași), medic, profesor universitar. Localizare mormânt Eternitatea – parcela 6/I, rând 1, loc 9.
Creator al disciplinei de patologie si terapeutică generală
Trecerea de la învăţământul preclinic la cel clinic era precedată de o disciplină cu caracter teoretic, înfiinţată în 1880, sub denumirea de „Patologie şi terapeutică generală”. Primul titular al disciplinei a fost prof. dr. Th. Philipescu, doctor la Viena şi elev al lui Skoda, Rokitanschi şi Billroth, şeful disciplinei între 1880–1885. Deşi a murit la 53 de ani, este considerat un adevărat profesor, caracterizat de L. Russ junior „profesor cu o dicţiune magistrală şi plin de erudiţie”, iar de ziarele timpului ca fiind unul din cei care au contribuit cel mai mult la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Iaşi. Activitatea sa a început cu anii 1881–1885, când a fost profesor de Fizică medicală. În perioada 1885–1923 a fost şeful Disciplinei de Patologie şi Terapeutică Generală, calitate în care a iniţiat primele studii de radiologie la Iaşi şi cercetări medico-sociale referitoare la alcoolism.
De numele lui Constantin Thiron se leagă efectuarea celor dintâi radiografii din Iaşi, când, cu ajutorul marelui fizician Dragomir Hurmuzescu, s-au concretizat câteva încercări reuşite. Sub conducerea prof. C. Thiron, Constantin Macri şi-a elaborat, în 1900, teza de doctorat „Aplicaţiunea razelor roentgen în medicină şi chirurgie”, iar în 1902 catedra îşi extinde preocupările devenind „Patologie, terapeutică şi radiologie”, fiind astfel una din primele catedre de radiologie din lume. Această preocupare a fost continuată.
În 1904 a iniţiat o altă teză de doctorat cu tema „Contribuţii la studiul razelor X, aplicare în clinică” (Constantin Vasiliu), ocazie cu care s-au obţinut clişee foarte clare şi de mare interes în epoca de pionierat a radiologiei, care va constitui întotdeauna un document istoric de preţ. Teza s-a axat pe studiul zonei de implantare a placentei şi a limitelor placentare marginale, utilizându-se substanţe radiologice opace. Teza lui C. Vasiliu raportează experimente personale privind radioterapia, subliniind eficacitatea acestei metode într-un caz de neoplasm. Teza abordează, de asemenea, probleme radiopatologiei care era aproape necunoscută atunci.
C. Thiron a fost premiat la Congresele antialcoolice de la Madrid (1899) şi Paris, pentru publicaţiile privitoare la alcoolism şi pentru lupta antitabagică. Baza clinică a catedrei era Serviciul I Medical al Epitropiei Sf. Spiridon, cu 42 de paturi. S-a stins din viaţă în 1924. (C. Romanescu -articol preluat din volumul „Ctitorii prestigiului – 125 de ani de învățământ medical superior la Iași”).