- 15220
Dupa succesul primei editii a proiectului 96 Ore NonStop, desfasurata in aprilie in zona Galeriilor Stefan cel Mare, cea de-a doua editie va avea loc intre 21-25 noiembrie 2013 intr-un spatiu neconventional, nou pentru manifestari artistice similare la Iasi si pe care organizatorii l-au numit Muzeul Ascuns. Daca prima editie s-a bucurat de sprijinul de la distanta al unuia dintre cei mai importanti artisti contemporani romani, Dan Perjovschi, de data aceasta el va fi si fizic alaturi de ieseni la o conferinta speciala.
Locul de desfasurare al proiectului este in centrul orasului, pe Aleea Fundatura Armeana si poate fi identificat cu ajutorul hartii atasate mai sus. Ca si la editia precedenta, timp de 96 de ore fara intrerupere, o serie de artisti din diverse domenii vor complete spatiul cu viziuni utopice ale prezentului sau ale viitorului imediat. Deschiderea evenimentului are loc joi, 21 noiembrie, la ora 20:00, si va include proiectii pe cladire, sunet si, evident, vizionarea spatiului. Statutul cladirii de Muzeu Ascuns devine o anvelopare a spatiului artistic, cladirea fiind transformata de catre artisti dintr-o locatie simpla intr-un focar de evenimente culturale, o cladire care colecteaza si absoarbe artisti, evenimente artistice, public etc.
In cadrul proiectului vor avea loc doua conferinte cu doi artisti emblematici pentru arta romaneasca, ambii avand legaturi cu Iasul: Dan Perjovschi, ca fost absolvent al Universitatii de Arte George Enescu si Dan Acostioaie, actual cadru universitar in aceeasi institutie. Conferintele vor avea loc in incinta spatiului Meru (Copou, fostul Ravers), avandu-l ca invitat pe Dan Acostioaie vineri, 22 noiembrie, de la ora 18:00 si pe Dan Perjovschi sambata, 23 noiembrie, de la aceeasi ora.
Statement:
Utopii imediate, este un proiect artistic de inteventie in sfera sociala, care are ca miza radiografierea viitorului imediat, posibil, utilizand prezentul ca materie prima. Caracterul utopic nu vizeaza constructia unor realitati fictive care au ca premise prezentul, ci urmareste constructia unei forme noi a realitatii utilizand doar elemente specifice contextului actual. Vorbim in acest caz de un tip de reorganizare a prezentului, intr-o forma care are proprietatea sau capacitatea sa aspire catre un cadru utopic. Utopii imediate este totodata o cerere de dialog, cu tenta imperativa, care urmareste si analizeaza cadrul social, politic, religios, spatial, artistic, si il retraduce in niste modele care au capacitatea de a evolua in repere active. De aici lansam intrebarea sub forma unui paradox: Exista prezent utopic? (1.Ideal, conceptie politica sau sociala generoasa, dar irealizabila din cauza conditiilor obiective date. 2. Proiect imaginar, fantezist, irealizabil)
Intregrul concept este anvelopat intr-un cadru inventat, si anume un muzeu care arhiveaza nu trecutul, nu prezentul, ci artefacte care reprezinta alternative ale momentului actual sau ale viitorului imediat, propunand un alt tip de dinamica si directie catre un sens.
96 Ore NonStop este organizat de Clubul Creatorilor si coordonat de: Andrei Cozlac (Foto-Video), Titus Ivan (Arte Plastice), Razvan Scurtu (Muzica), Alexandru Sescioreanu (Arhitectura) si Otilia Chitic (Design).