eveniment
Data: 
25 Oct 2017 - 18:30
1 Nov 2017 - 18:00
Loc: 
Centrul Cultural German
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi 38

Herta Müller - Alfabetul fricii

Centrul Cultural German Iasi va invita la Seara de Film German miercuri, 25 octombrie 2017, incepand cu ora 18.30, in sala Bertolt Brecht (Str. Lascar Catargi 38). Va fi prezentat filmul german Herta Müller - Alfabetul fricii realizat de John Albert Jansen si  care o are ca protagonista pe Herta Müller. Documentarul a mai fost proiectat in Romania la Astra Film Festival in anul 2015. Filmul va fi subtitrat in limba engleza, iar intrarea este libera. UPDATELa cererea publicului, Centrul Cultural German Iasi organizeaza miercuri, 1 noiembrie  2017, incepand cu ora 18.00 o noua proiectie a filmului.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, minoritatea germanofona din Romania comunista au avut o soarta grea. Herta Müller (*1953) este asa-numita "Romanca-germana". Tatal ei era in SS iar mama ei a disparut timp de cinci ani, dupa ce a fost trimisa intr-un lagar de munca sovietic. Tinerea ei a fost marcata teama, represiune si tacere. Desi Herta Müller s-a retras din viata publica dupa ce a primit Premiul Nobel pentru Literatura, John Albert Jansen a reusit totusi sa primeasca permisiunea de a filma in casa ei din Berlin.

In documentarul rezultat, „Alfabetul fricii”, Herta Müller vorbeste despre tineretea ei si despre regimul represiv al lui Ceausescu, completat cu imagini ale locului sau de nastere, un mic sat din Romania si declaratii ale ultimilor sateni supravietuitori.

Resurse
Video: 

Herta Muller - Alfabetul Fricii

Herta Muller - Alfabetul Fricii
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 23/10/2017 - 18:43
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa