- 2015
Deschiderea seriei de concerte estivale SoNoRo Conac va avea loc anul acesta vineri, 31 iulie, de la 19.30, la Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi, si va continua cu alte 10 concerte pana in octombrie. Accesul la concertul SoNoRo Conac de pe 31 iulie este gratuit.
Programul serii va cuprinde piese de Franz Schubert (Trio de coarde in Si bemol major, D 471), Ludwig Van Beethoven (Trio de coarde in Sol major, op. 9, nr. 1) si Sir Edward Elgar (Salut d’amour pentru trio de coarde), in interpretarea muzicienilor Sabin Penea (vioara), Razvan Popovici (viola) si Ella Bokor (violoncel).
„Pornim pentru a treia oara in aventura muzicala SoNoRo Conac si va invitam sa descoperim impreuna eleganta arhitectura a cladirilor de patrimoniu din Romania, revitalizata prin muzica.”- Razvan Popovici, initiatorul SoNoRo Conac si directorul Festivalului Sonoro.
Seria de concerte de muzica de camera SoNoRo Conac va continua pana in octombrie 2015, in cladiri de patrimoniu precum :
- Biserica Evanghelica din Herina (14 august 2015)
- Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti (18 august 2015)
- Catedrala Romano-Catolica / Alba-Iulia (21 august 2015)
- Biserica fortificata / Viscri (22 august 2015)
- Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
- Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
- Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva (10 septembrie 2015)
- Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad (11 septembrie 2015)
- Primaria Sectorului 1 Banu Manta din Bucuresti (13 septembrie 2015)
- Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)
Programul seriei de concerte si mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile in curand pe: conac.sonoro.ro
***
Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi este cea mai veche biblioteca universitara si una dintre cele mai importante biblioteci din Romania. Cladirea a fost construita in stil neoclasic intre anii 1930-1934, cu o fatada executata in piatra masiva de Rusciuk si un balcon cu coloane ionice la etaj. In perioada interbelica a adapostit sediul Fundatiunii Universitare „Regele Ferdinand I” si biblioteca acesteia. Dupa al Doilea Razboi Mondial cladirea a fost nationalizata, in ea mutandu-se Biblioteca Universitatii. Prin reunirea fondurilor celor doua biblioteci a fost creata Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”.
Cladirea ridicata de Fundatiunea „Regele Ferdinand I” din Iasi a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
***
Despre SoNoRo Conac
In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2014, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Vila Dobrusa din Dragasani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlati, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrita, Castelul Corvinilor din Hunedoara si Conacul Hodoni de langa Timisoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub patronajul Presedintiei Romaniei.