eveniment
Data: 
11 May 2012 - 21:30
Loc: 
Groapa cu Bere
Bilet: 
30.00
stats
Adresa: 
str. Grigore Ureche (langa Teatrul Luceafarul)

SirBlues la groapa cu bere

Cine nu l-a prins pe Vali "SirBlues" Racila ultima oara cind a venit in Iasi are acum - adica vineri, 11 mai, incepind cu ora 21:30 - ocazia sa-l vada la Groapa cu Bere. Nu stim deocamdata cite chitari va avea cu el, ci doar ca ne va servi o portie sanatoasa de blues, asa cum numai pe plantatiile de Mississippi, acum aproape 100 de ani, se auzea.

Vali Racila este inca un exemplu al teoriei conform careia muzica romaneasca intr-adevar buna este subapreciata. A lansat anul trecut, impreuna cu pianistul Raul Kusak, un album de 14 piese. "Dar asta-i singurul si nu cred ca am de gind sa ma duc inapoi in studio, pentru ca inregistrez discul si punct. Se cheama Handmade Blues. Stie cineva de el?", imi spunea intr-un interviu, dupa ultima sa cintare aici.

Intrebarea sa evident mi-a stirnit interesul si curiozitatea. A doua zi am cautat albumul pe Internet si l-am gasit pe un site de muzica si filme de care nu mai auzisem pina atunci. L-am comandat, pentru vreo 35 de lei, daca imi aduc bine aminte, si l-am ascultat cap coada de vreo patru, cinci ori in aceeasi zi si imediat am scris o cronica despre el. Spuneam si acolo ca nu trebuie sa fii consumator de blues ca sa-ti placa Vali Racila. Nici sa fi ascultat muzica anilor '20 ca sa iti dai seama ca o readuce urechilor de acum cu o acuratete impresionanta. Pur si simplu parca acceseaza o constiinta universala inabordabila noua, ii da ascultare si apoi incepe sa cinte de parca ar fi copilarit cu Robert Johnson si Willie Dixon.

Cind am inceput sa scriu textul asta, voiam sa spun ca intr-o tara in care se asculta manele, Inna si hip hop agramat ridicat la rang de filosofie avem nevoie de mai multi oameni ca Vali Racila. Dar nu-i asa. SirBlues e de-ajuns, de ascultatori avem nevoie. De oameni care asculta muzica, nu doar o aud.

***

Si, ca sa nu ne ratacim, baietii de la Groapa cu Bere ne-au lasat si niste indicatii pe afis: in spate la Tribunal, sau linga Ramada, sau vizavi de The Office, sau linga Teatrul Luceafarul. Nu trebuie sa platiti bilet, dar consumatia obligatorie este de 30 de lei de persoana.

Resurse
Video: 

Vali Sir Blues Racila - Is that a monkey you got?

Vali Sir Blues Racila - Is that a monkey you got?

Handmade Blues- Vali Racila & Raul Kusak

Handmade Blues- Vali Racila & Raul Kusak

Vali Sir Blues Racila - How Can A Poor Man Stand Such Times And Live?

Vali Sir Blues Racila - How Can A Poor Man Stand Such Times And Live?
Articol scris de Ioan Stoleru | Mar, 08/05/2012 - 16:01
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ioan.stoleru