eveniment
Data: 
25 Apr 2013 - 19:00
Loc: 
Sala „Eduard Caudella“
stats
Adresa: 
Cuza Voda nr. 29 (Casa Bals)

Recital de sonate la Casa Bals

Intr-o perioada in care activitatea Filarmonicii se imparte intre Teatrul Luceafarul si alte sali mai mult sau mai putin potrivite auditiei muzicii clasice, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi isi continua programul din cadrul Stagiunii 2012-2013 la Casa Bals. Astfel, joi, 25 aprilie, ora 19:00, in Sala „Eduard Caudella“ puteti asculta un Recital de sonate sustinut de conf.univ.dr. Anico Berindan (pian) si lector univ.dr. Raluca Dobre (vioara). Prezinta: Lector univ.dr. Gabriela Vlahopol.

In program:
César Franck - Sonata pentru vioara si pian in la major
Gabriel Fauré - Sonata nr.1 pentru vioara si pian, op.13 in la major

César Franck (10 decembrie 1822, Lüttich - 8 noiembrie 1890, Paris) este cel care a adus simfonia intr-o ipostaza realmente inedita, utilizand principiul ciclic. Acesta se refera la o problema de arhitectura muzicala si se refera la un motiv sau la o tema care leaga organic partile lucrarii, fiind un element generator al temelor din celelalte parti. César Franck are reusite deosebite si in variatiunile simfonice pentru pian si orchestra, o sinteza intre sonata, variatiune si concert instrumental. Totodata, muzicianul scrie si poeme simfonice si propune o inovatie frapanta, prin adaugarea corului (in poemul simfonic cu cor „Psyche”), al carui rol este de comentator, aidoma celui dintr-o tragedie greaca.

Gabriel Fauré (1845-1924) a fost un compozitor francez. Scrie pentru vocea umana ciclul de 10 piese numit „Cantecul Evei”, pe versurile poetului Charles von Lesberghe, „Gradina inchisa”, „Miraje” si „Orizont Himeric” - lucrari meditative, care pun probleme filozofice si intrebari grave.

Pentru pian, Fauré abordeaza genuri romantice: impromptu-uri, valsuri, nocturne, barcarole, balade si romante. Are tendinta de a-l imita pe Felix Mendelssohn Bartholdy, numindu-si lucrarile „Trei romante fara cuvinte”. Suita „Dolly”, la patru maini, pentru pian, cuprinde titluri care ne amintesc de copilarie: „Mi-a-u”, „Kitty-vals” etc. Foarte populara e partea I din „Dolly” (op.56) cu numele „Berceuse”.

Creatia lui mai cuprinde sonate pentru vioara si pian sau violoncel si pian, triouri, cvartete si cvintete, adica piese care se inscriau in efortul compozitorilor francezi de a crea o muzica autohtona. A compus un Requiem magistral si o opera („Pénélope”). (sursa: Wikipedia.org)

Intrarea este libera!

Resurse
Video: 

Gabriel Fauré - Sonata nr.1 pentru vioara si pian, op.13 in la major (Joshua Bell vioara)

Gabriel Fauré - Sonata nr.1 pentru vioara si pian, op.13 in la major (Joshua Bell vioara)

César Franck: Violin Sonata (1/2) - Arthur Grumiaux & István Hajdu

César Franck: Violin Sonata (1/2) - Arthur Grumiaux & István Hajdu

César Franck: Violin Sonata (2/2) - Arthur Grumiaux & István Hajdu

César Franck: Violin Sonata (2/2) - Arthur Grumiaux & István Hajdu
Articol scris de Maria Elena Campean | Lun, 22/04/2013 - 22:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria