- 4279
In urma succesului extraordinar de care s-a bucurat premiera musical-ului The One Born From A Tear in cadrul Festivalului Muzicii Romanesti de anul trecut, organizatorii evenimentului, Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” alaturi de Casa de Cultura a Studentilor din Iasi si-au unit din nou eforturile pentru o noua reprezentatie. Spectacolul va avea loc pe scena Casei de Cultura a Studentilor joi, 26 februarie 2015, orele 19:00. Publicul iesean se va bucura de acces gratuit, evenimentul fiind un proiect educational din cadrul Stagiunii muzicale a Universitatii de Arte iesene.
Musical-ul The One Born From a Tear (Cel nascut dintr-o lacrima) de Dan Spinu
Libretul: adaptare dupa basmul Fat frumos din lacrima de Mihai Eminescu
Versificatia: Ramona Cojocaru, Dan Spinu, Codin Deboveanu
Regia: Dan Spinu
Orchestra si Corul Universitatii de Arte „George Enescu”
Dirijor: Bogdan Chirosca
Dirijorul corului: George Dumitriu
„Stilistic si estetic, The One Born From A Tear se inscrie in coordonatele musical-lui modern, propunand o fuziune intre limbajul specific genurilor vocal-instrumentale dramatice (opera, opereta) si cel propriu genurilor asa-zise de divertisment, in forma lor moderna (jazz, rock si pop). Aceasta fuziune se regaseste si in plan orchestral, alaturi de o orchestra simfonica folosindu-se o sectie ritmica moderna, alcatuita din pian, sintetizatoare, chitara electrica tratata cu diverse efecte electro-acustice, chitara bas si baterie.
Tot specifice musical-ului modern sunt folosirea emisiei naturale in cazul solistilor, preluata din genurile pop/rock precum si cultivarea performantei vocale (ca ambitus si dinamica). Utilizarea limbajului muzical, instrumentelor si manierei de interpretare proprii genurilor rock/pop contemporane intr-o lucrare vocal-instrumentala dramatica reprezinta, daca nu o premiera, o raritate in Romania. Formatul este cel propriu genului de opera, lipsind momentele vorbite, format prezent frecvent in peroada moderna a genului de musical, in special in creatia compozitorilor europeni.
Folosirea de proiectii video, efecte sonore si de lumini intregeste caracterul modern al acestei lucrari.” (Dan Spinu)
Nascut in 1967, la Iasi, Dan Spinu a studiat mai intai la Universitatea Politehnica (Facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini), apoi la Universitatea de Arte G. Enescu, sectia jazz si muzica usoara, coordonata de prof. Romeo Cozma. In acelasi timp, canta la chitara bass in Ansamblul de Jazz al Universitatii de Arte George Enescu. A castigat Trofeul Teiul de aur in 1995, la sectiunea compozitie si a luat Premiul I la Concursul National Studentesc de Creatie pe teme de Jazz R. Oschanitzki in 1996.
Dupa absolvire, Dan Spinu a intrat in Cannabis, o formatie de blues si rock, cu care a avut turnee in toata tara. In 2001 a participat la Festivalul Mamaia, cu o piesa compozitie proprie Dan Spinu. Un an mai tarziu, trupa s-a destramat intrucat trei dintre membrii ei au emigrat in Canada.
Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Dan Spinu si-a cultivat constant si pasiunea de compozitor. Astfel, a realizat muzica originala, sub forma de musical, la doua piese de teatru, puse in scena de Teatrul National din Iasi. Incepand cu anul 1999 si-a materializat calitatile de compozitor, aranjor si inginer de sunet in mai multe albume, de genuri muzicale diverse, aparute la casele de productie Soft RECORDS si ROTON.
Intre 2004 si 2006 a avut activitate de inginer de sunet la Casa de Cultura a Studentilor, soldata cu numeroase albume de muzica populara cu Orchestra Doina Carpatilor. Inregistrari regulate a avut si cu ansamblurile artistice ale Filarmonicii de Stat din Iasi, cu corul si solistii Operei de Stat Iasi (printre care si dublul album aniversar-50 de ani de la infiintarea Operei Iasi), inregistrari si transmisii in direct de muzica de jazz in cadrul editiilor Festivalului de Jazz R. Oschanitzky.
Timp de sapte ani (2001-2008) a fost regizor-muzical la Radio Iasi. La Conservator a inceput sa predea in calitate de colaborator din 2005, iar din 2008 ca asistent, o data cu inscrierea la doctorat. Isi sustine teza finala in 2013, cu musical-ul The One Born From A Tear.
A introdus studentilor doua cursuri noi, intitulate Procesarea sunetului asistat pe calculator si Regie de sunet.