eveniment
Data: 
2 Feb 2012 - 21:00
Loc: 
Clubul Presei
Bilet: 
20.00
stats
Adresa: 
str. Zmeu nr. 3 (in spatele Universitatii Petre Andrei)
Telefon: 
0724 950 944

Ne canta Ioan Gyuri Pascu

Fara indoiala, cei mai multi il stiu pe Ioan Gyuri Pascu ca membru al grupului de umor Divertis. Altii, mai putini si mai atenti, cunosc faptul ca el canta si o face chiar foarte bine. Joia aceasta, 2 februarie, de la ora 21, Ioan Gyuri Pascu este Omul cu chitara in Clubul Presei.

Primele tentative de a canta le are la varsta de zece ani atunci cand imita vocile celebrelor artiste Dida Dragan si Aura Urziceanu, imitatii foarte apreciate de colegi si profesori. In clasa a cincea, primeste de la tatal sau prima chitara, invata cateva acorduri si o arunca repede pe un dulap. Isi aminteste de instrumentul uitat pe dulap dupa cativa ani si reincepe studiul, invatand cateva piese de la Cenaclul Flacara ale caror partituri apareau in revista Flacara. In scurt timp, scrie primele cantece si incropeste un grup care canta ceva intre folk si rock.

In 1978 se intilneste cu fratii Septimiu si Horia Moldovan din Medias, care erau in trupa Trandafirii Negri alaturi de Elena Carstea si care il invita sa cante impreuna. Dupa prima vizita la Medias isi da seama cat de putine lucruri stie. Afla despre July Morning de la Uriah Heep, Child In Time de la Deep Purple si alte melodii celebre de care habar n-avea. El stia, dintre numele mari, doar de Queen si Olivia Newton John. Canta cu trupa Trandafirii Negri pana in '80 la cateva baluri si nunti, iar cu banii castigati isi cumpara prima chitara acustica adevarata de la Reghin. In aceasta perioada, scrie una dintre cele mai frumoase melodii ale sale, Melancolie.

In '82, pleaca la mare cu niste prieteni si este descoperit de echipa Radio Vacanta din Costinesti cantind noaptea in Teatrul de vara. A doua zi este invitat sa interpreteze cateva piese pe Terasa Radio Vacanta si este remarcat de Teo Peter (Compact) si Andrei Partos, cu care se va si imprieteni. Este invitat de acesta sa sustina recitaluri la festivalurile Stelele Cetatii (Deva) si Primavara Baladelor.

In 1992, Mircea Rusu il convinge sa apara impreuna pe o caseta audio. Este prima aparitie discografica numita Ar putea fi care trece destul de neobservata, fiind umbrita de succesul cu grupul Divertis. Recunoasterea vine insa in 1993 cu lansarea albumului Mixed Grill: piesa Tara arde, babele se piaptana devine piesa anului in ancheta Evenimentul Zilei, iar Radio Contact ii ofera premiul Compozitorul anului. Pe al doilea album, Masina cu jazzolina (1994), colaboreaza cu Vlady Cnejevici (claviaturi), Cristian Soleanu (sax sopran), Sorin Tanase – Pupe (tobe), Teo Boar si Emil Laghia (chitara electrica) la piese precum Africa (ce vis fierbinte)Din vina instalatorului sau Morcovul romanesc.

In 1995, apare in recital la Cerbul de Aur si canta in deschidere la Scorpions, Jethro Thrull sau Beats International. In 1997, scoate primul disc mai putin comercial, Ganduri nevinovate, iar in 2000 lanseaza un album in tiraj de colectie, Lasa. Dupa inca doi ani are parte de o noua aparitie discografica, Stangul de a visa, insotita si de videoclip pentru piesa N-o sa-ti ofer ce n-am promis. In 2003, un nou LP iese pe piata, Prinde o stea, cuprinzand piesele Crazy Feelin' sau Loopul si mielul, iar in 2004 lanseaza Jocul de-a joaca cu melodiile Tare-mi mai place si FCL.

Ultimul album a aparut in 2007 si se intituleaza La jumatatea vietii si contine melodii diferite in ceea ce priveste stilul, de la blues-uri din care razbate nostalgia pana la melodii ritmate, numai bune pentru a dansa.

Intrarea la recitalul lui Ioan Gyuri Pascu de joi seara este 20 de lei.

Resurse
Video: 

Ioan Gyuri Pascu in concert

Ioan Gyuri Pascu in concert

Ioan Gyuri Pascu - La jumatatea vietii (live)

Ioan Gyuri Pascu - La jumatatea vietii (live)

Ioan Gyuri Pascu - Pasarea Iubirii

Ioan Gyuri Pascu - Pasarea Iubirii
Articol scris de Dragos Bargaoanu | Lun, 30/01/2012 - 15:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului dragosteam