interviu
stats

Interviu cu Mihnea si Nick de la Luna Amara

Dupa cum am anuntat, in data de 28 mai 2009, le-am luat un interviu lui Nick si Mihnea de la Luna Amara, inainte de concertul sustinut pentru lansarea albumului, in Master Pub. Cei doi au fost foarte deschisi si plini de bunavointa si cam asta a iesit:

AltIasi: Ultima data cand v-am vazut in Iasi a fost in Club Hand, in octombrie. Cum de nu mai concertati acolo?

Nick: Pentru ca e lansare de album si Hand-ul era prea mic, oricum ei sunt ocupati acum cu sezonul din Vama Veche.

AltIasi: Deoarece a starnit multe discutii, va rog sa povestiti si la Iasi despre abordarea soft a noului album. Care este intentia voastra prin aceasta lansare?

Nick: Trebuie sa inteleaga lumea ca acest stil nu se afla in postura de prima auditie pentru Luna Amara. Practic, ce se intampla acum este o extensie fireasca si, dupa parerea mea, nu este nimic nou. Luna Amara nu a fost numai "Folclor", "Gri Dorian", ci a fost si "Rosu aprins", "Mara", "Lume Oarba" si "Luni de fiere". De fapt, daca te gandesti mai atent la aceste detalii, era firesc sa urmeze acest album. Tot ce am dorit a fost sa trecem peste momentul "schizoid" in care gaseai si una si alta si de toate, sa avem un album aproape model, care sa curga la ascultare si mesajul sa fie mult mai usor de deslusit si de perceput. Practic, nu este vorba de o turnura la 180 de grade in care intoarcem spatele fanilor nostri care au crescut cu noi si cu care am crescut si noi, ci sa le oferim un material de o anumita factura pe care de-a lungul celor 9 ani de cand cantam, se pare ca au apreciat-o foarte mult. Urmeaza un album electric care va fi exclusiv orientat pe partea mai dura a formatiei. E cea mai logica si fireasca miscare.

AltIasi: . Ascultand piesele de pe "Don't let you dreams fall asleep", suntem curiosi sa stim cam ce emotii va caracterizeaza din compoziţia pieselor, in special voi doi ca textieri.

Mihnea:Toate textele au fost despre ceea ce am trait noi, sunt texte la care am contribuit cu totii, inclusiv Sorin. Aceste piese le-am scris de-a lungul a 4 ani si vazand ca publicul apreciaza piesele astea, am considerat ca cel mai bine ar fi sa facem un album.

Nick: Din acesti 4 ani, am adunat piesele de la concertele semi-acustice deoarece s-a format un public pe acest stil si le-am pus pe acest album. Revenind la intrebarea ta, piesele sunt diferite ca perioada, trecand prin relatii si noi sentimente in acesti 4 ani, iti dai seama ca am trecut prin multe experiente. Piesa "Kill the dancer" am scris-o prin clasa a XII-a, in liceu, e o piesa personala si le multumesc colegilor ca au vrut sa o punem in playlist-ul albumului. Piesa e in varianta originala, nu s-a modificat nimic.

Versurile de la "Unghii de drac" sunt scrise impreuna cu Mihnea. Titlul piesei este o metafora furata dintr-o poezie de-a mea si se refera la o amintire foarte pregnanta din copilarie. Cred ca fiecare dintre noi avem tendinta sa gustam din tot felul de chestii, sa scormonim sa vedem din ce sunt facute diferite obiecte, sa le desfacem in bucati, sa vedem ce e dincolo de aparente si de ambalaj. Piesa in sine vorbeste despre omul matur care crescand si integrandu-se si devenind o parte din tot isi pierde aceste unghii de drac si isi pierde acea curiozitate spontana de a descoperi lucruri, ramanand o umbra a ceea ce a fost.

AltIasi: Venind vorba despre insemnatatea pieselor, care e povestea in cazul "Chihlimbar"?

Nick: "Chihlimbar" e o piesa destul de nevrotica, destul de dura, este vorba despre integrare, despre a-ti gasi locul, nu neaparat in societate, ci in viata cuiva, in viata persoanei pe care o iubesti. Mai e vorba despre ce influenta are gura lumii si ca ce spun ceilalti este uneori mai important decat sentimentele tale, tot amalgamul acesta de influente ducand la sentimente negative pana la urma. Chihlimbarul e rasina aia care sta foarte mult si se descopera din intuneric. Nu este diamant, dar este ceva ce poti sa-l descoperi, fara sa-ti dai seama ceea ce este, fiind un lucru nu neaparat exorbitant, este o piatra semipretioasa si atat. In acest context nu vorbim despre bani, ci despre felul in care lumea ar aprecia sentimentele daca chihlimbarul ar putea pastra acele sentimente.

Mihnea: Referitor la tot albumul, vreau sa subliniez ca datorita faptului ca am creat niste versuri sociale si aici ma refer la ce am scris eu, lumea crede ca ele trebuie puse pe un rock dur. Primul pas pentru a schimba aceasta conceptie a fost "Albastru", care a fost un inceput, pentru versurile sociale fara acest suport muzical dur.

Altiasi: Acesta este un fel de mit, ca rebeliunea impotriva sistemului este reprezentata de muzica dura?

Mihnea: Da, e mitul ca in momentul in care faci versuri sociale, daca nu le pui pe muzica dura, iti afecteaza profunzimea si realismul. Astfel, avem piese ca "Dead Ends" si  "Hunt the Wire" pentru a distruge acest mit.

AltIasi: Majoritatea pieselor sunt in limba engleza pe acest album. Intenţionaţi un turneu in afara graniţelor?

Mihnea: Sunt 9 piese in limba engleza pentru ca este o limba in care canta cam 99% dintre trupele pe care le ascultam, e o limba in care se poate foarte usor canta. Alte piese pe care le ascult si sa-mi placa, poate doar in limba spaniola, ceva romana, iar in germana foarte putin.

Nick: Nu sunt primele piese de genul acesta... nu e o chestie de traducere din limba romana in engleza, ci e o continuare a ceva ce a fost deja facut.

AltIasi: In viitorul apropiat planuiti sa filmati si un videoclip?

Mihnea: La "Chihlimbar", sa vedem ce idei ne vin, in curand.

AltIasi: Va adresati unui nou tip de public? Din cate am inteles, albumul este dedicat tinerilor din Basarabia...

Mihnea: Nu ne propusesem sa legam acest album de un evenimet, insa asa s-a nimerit. Ne place foarte mult in Chisinau, am fost de multe ori pe acolo si pentru noi sunt romani, la fel cum si ei se considera astfel. E ca si cum revolutia lor a avut loc in Romania, pentru noi este o revolutie romaneasca si de asta le-am dedicat albumul lor si titlul sugereaza acelasi lucru "Don't let your dreams fall asleep" (tr. Nu-ti lasa visele sa adoarma) sa lupte pentru visele lor, pentru exprimare libera si viata mai buna.

AltIasi: Cu totii trebuie sa ne pastram visele...

Mihnea: Binenteles, dar ei cu atat mai mult cu cat sansele lor au fost "omorate in strada".

AltIasi: Se continua oarecum protestele din primele 2 albume, intr-o varianta mai soft?

Mihnea: Nu am considerat primele 2 albume ca si proteste, insa lumea asa le-a catalogat. Sunt piese si piese, asa continuam cu cateva semne de protest si pe acest album. Catalogarea ca si semn de protest pe care am resimtit-o din partea celor care ne-au ascultat se trage mai mult din contextul in care a aparut Luna Amara ca si formatie, nu mi-a facut placere niciodata sa ne facem cunoscuti prin asta. In Romania, vroiam sa fim cunoscuti prin muzica, versuri bune si nu prin faptul ca am fost dati jos de pe scena. Am patit asta ca urmare a ceea ce am avut de transmis, iar pentru mine a fost un moment trist. Multa lume ne-a zis ca noi facem versuri sociale numai asa ca sa stie lumea, dar niciodata nu am  urmarit chestia asta.

AltIasi: Mihnea, in 2006 spuneai la un interviu ca rock-ul romanesc este de o calitate slaba. In 2009, crezi acelasi lucru?

Mihnea: Vad o evolutie, constat cu bucurie ca au aparut foarte multe formatii si se canta mult mai bine. Au aparut foarte multe formatii, de la black la punk si fiecare are locul lui. Problema care era si a ramas si acum este ca nu e mediatizata cum trebuie. De exemplu, singura emisiune de muzica underground din Romania "Bring the Noise" a fost inchisa acum o luna. Cu toate ca Hefe a facut tot ce a putut pentru ca underground-ul romanesc sa fie cunoscut, nu a avut un final foarte fericit. Deci, nu mai exista nicio emisiune de rock. Am vazut acum ca TvR2 incearca cate ceva, mai este "Garantat 100%" la care am fost si la care au fost si Grimus sau Kumm. In rest, cam atat... foarte, foarte putin, avand in vedere ca suntem o tara unde se asculta rock, unde se sustin concerte cu formatii internationale (toata floarea cea vestita) cu casa inchisa. E o discrepanta foarte mare si nu este un argument ca la radiourile mari nu se asculta rock pentru ca daca intri pe site-urile organizatorilor vezi ca s-au vadut foarte multe bilete la acest gen de concerte.

AltIasi: In contextul in care nu sunt foarte multe medii de promovare, mai ales pentru Romania, ce importanta a avut mediul online, avand in vedere ca acum aveti si blog?

Mihnea: Blogul ne permite o mediatizare si mai mare pentru site-ul cel vechi nu era functional, comunicatele de pe internet le puneam mai mult pe forumurile altor formatii (Kumm si Urma) care erau mai mult in legatura cu fanii. De cand avem blog, chiar a intrat lumea, asta e cel mai important, acum poti urmari si televiziune online. De exemplu, Metalhead are Tv online cu videoclipuri si interviuri.

AltIasi: Exista vreun oras "mai special" din Romania pentru Luna Amara?

Mihnea: Niciun oras nu e unul oarecare, atata timp cat oamenii apreciaza. Orasul poate fi oricum, oamenii conteaza. In Iasi, chit ca am cantat la Cannabis, la Hand sau Blackout sau ne-am luat teapa la balul nustiucare a fost tot timpul foarte fain. Iasul si Suceava sunt doua orase din Moldova in care inca se mai canta rock, asta ma bucura foarte mult, ca in rest e cam jale.

Nick: Ultimele concerte pe care le-am avut in Hand au fost impresionante, cum intr-un local atat de mic sa vezi 200 de oameni, ma intreb cum au putut sa incapa toti acolo. A fost o experienta placuta ca intotdeauna.

AltIasi: Mihnea, cum merge lucrul la romanul pe care il scrii?

Mihnea: Bine, nu am mai scris foarte mult la romanul "Playlist" pentru ca acum sunt cu turneul, dar sigur o sa-l termin la un moment dat... nu stiu cand, il tin acolo pentru momentele cand imi vine cheful.

AltIasi: La ce va asteptati in seara asta?

Nick: E dificil sa spun pentru ca pretul este destul de mare, vrem o surpriza placuta, dar... ne asteptam la ce-i mai rau, suntem pregatiti moral. Oricum, speram sa fie tare, sa vina multa lume.

AltIasi: Aveti ceva de transmis fanilor din Iasi?

Nick: Doar ca ne simtim bine alaturi de ei si sper sa fie asa si in seara asta, pentru ca a fost un public foarte fain intotdeauna.

 

Editori AltIasi: Anda Prodan

                    Dragos Bargaoanu

Fotografii de: Stefan Andries

Articol scris de Alexandru Andronic | Vin, 29/05/2009 - 18:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin

Comentarii

Felicitari Anda!
Multumesc, dar nu am fost singura! :)
Nick team vazut in toate episoadele si erai foarte dragut