- 1801
Festivalul Muzicii Românești, organizat la Iași de peste patru decenii de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este primul festival dedicat în întregime muzicii autohtone, reușind să creeze un cadru adecvat de afirmare locală și națională a tinerilor compozitori, interpreți și muzicologi. Programul este atașat ca imagine la acest articol.
Ediția jubiliară cu numărul XX de anul acesta, ce se desfășoară în An Centenar în perioada 21–26 octombrie 2018, propune publicului ieșean, și nu numai, o paletă largă de evenimente accesibile tuturor categoriilor de audiență, de la tineri compozitori la nume consacrate, de la genul cameral la cel vocal-simfonic. Printre acestea sunt incluse un simpozion de muzicologie și Gala concursului de compoziție „Al. Zirra”.
Timp de o săptămână, pe scenele festivalului vor urca nume cu rezonanță, precum dirijorul Adrian Morar, pianista Raluca Știrbăț, violoncelistul Mirel Iancovici, Duo Bianca și Remus Manoleanu, alături de formațiile consacrate ale Filarmonicii ieșene – Orchestra simfonică, Corul academic „Gavriil Musicescu”– și ale Universității Naționale de Arte „George Enescu”.
Atmosfera festivalului, spiritul muzicii românești vor fi simțite în diverse săli de concert – Casa de Cultură a Studenților, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, sălile „Ed. Caudella” și „G. Pascu” ale Universității Naționale de Arte, devenind astfel accesibile iubitorilor de muzică de pretutindeni.
Ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită și în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei „Filarmonica Magazin”.