articol
stats

Cum a fost la Rock'n'Iasi Alternativ 2014

Weekendul ce tocmai a trecut a avut loc prima parte a festivalului Rock ‘n’Iasi 2014, si anume Rock’n’Iasi Alternativ. Festivalul se desfasoara in sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor si cuprinde 3 sectiuni: Rock’n’Iasi Alternativ, Rock’n’Iasi Metal si Rock’n’Iasi Aniversar. 

Fata de anii trecuti, organizarea mi s-a parut mult mai buna din anumite puncte de vedere. La intrare erai intampinat cu un “Bine ati venit la Rock’n’Iasi” iar apoi ajungeai la mini-magazinul festivalului de unde puteai cumpara bere, suc, apa, vin fiert si ceva tarie. Preturile erau acceptabile tinand cont ca intrarea la festival a fost libera. Inainte sa ajungi in holul (Sala Foaier) din fata salii Gaudeamus puteai sa stai la una dintre mesele aduse de organizatori si sa-ti savurezi berea sau ceaiul. De fumat se putea fuma doar afara si pe balcon ceea ce mi s-a parut foarte OK.

In sala Foaier erau standuri cu suveniruri si obiecte pierdute, garderoba, voluntarii de la Crucea Rosie si cateva picturi interesante realizate de iubitorii rockului. Ce nu mi-a placut era un tanar pictat pe fata ca Abbath de la Immortal care a incercat pe toata perioada concertului sa termine o pictura care presupun ca se vroia a fi sigla Rock’n’Iasi. De asemenea, era si un Info Point de unde puteai obtine orice informatie legata de festival. M-a bucurat si faptul ca erau foarte multi voluntari de diferite varste care au pus umarul la organizarea festivalului. 

In prima zi a avut loc concursul Rock’n’Iasi Alternativ de care nu am sa spun foarte multe. Au participat Blindspot (Iasi), Driftwood (Bacau), Inside (Iasi), Quantum Drive (Cluj-Napoca) si Red Fiction (Craiova). Castigatorii au fost bacauanii de la Driftwood. Formatia nu are foarte multa experienta, dar suna destul de interesant si original. Ea este alcatuita din Adrian–bass, Catalin – chitara, Sergiu – tobe si Raluca – voce. Dupa recitalul celor din concurs, au urmat botosanenii de la The Kryptonite Sparks (castigatorii de anul trecut) care au facut publicul nu prea numeros sa danseze. Au cantat piese ca Bionic, Nu ne dam inapoi, Esti sau Scantei si au lasat iarasi o impresie foarte buna publicului iesean. Dupa acestia au urmat SKA-NK din Baia Mare. Piesele lor cele mai cunoscute: Mama lui Andrei, Arata-i c-o iu.., Boxile rotile, Vara trece sau Nu mai sta in spate, au pus publicul in miscare si au facut toti oamenii din fata sa intre in pogo-ul creat. Seara s-a incheiat cu anuntarea castigatorilor. Chiar daca a fost destul de frig si publicul nu a fost foarte numeros, a fost o seara placuta si plina de riff-uri armonioase.

In a doua zi a festivalului am ajuns la 19:10 la CCS, am asteptat 15 minute timp in care se faceau ultimile pregatiri si am intrat in sala Gaudeamus. Seara a fost deschisa de cei de la Rappa Muffin. Formatia este din Iasi si este alcatuita in mare parte din fosti membri ai trupei Ska fara Trompete. Personal, mi-au placut foarte mult si as spune ca ei meritau mai degraba sa incheie seara decat sa o deschida. Incepand cu ceva probleme legate de chitara bass, au cantat 7 piese printre care: „Invata de la toate”, „Curaj” (cover Grasu XXL), „Cautand”,  „Acelasi Sange” (cover Pacha Man) sau „Printre Flori”. Toate piesele au fost cantate intr-un stil propriu si au fost foarte bine primite de public. La ultima piesa au fost acompaniati de Pulsar, un artist local care a facut oamenii din fata sa sara in aer. 

Dupa Rappa Muffin a urmat o alta formatie din Iasi: Linia 3. Trupa este compusa din 3 tineri care s-au aflat la primul lor concert live. Mi-au adus aminte de mai vechea noastra formatie AB4 abordand un still muzical asemanator. Au cantat doar 4 piese printre care: „Asta-s eu”, „Deschide ochii” sau „Si ce daca”. La ultima melodie bass-ul mi-a adus aminte de piesa „Can’t stop” a celor de la Red Hot Chili Peppers desi melodia cantata de baieti era una mult mai lenta. Mi-au placut mult si imi pare rau ca nu au aproape nici un material uploadat pe Internet.

Urmatoarea formatie din a doua seara a festivalului a fost Lex Ex din Bucuresti. Au urcat pe scena la 21:10 si au cantat melodii reggae, drum&bass, indie, sau punk-ska. Personal nu prea mi-au placut, dar au stiu foarte bine sa atraga publicul de partea lor si sa il faca sa danseze. Dupa bucuresteni, a urmat o alta trupa locala si anume The Curls. Desi este o formatie tanara si fara prea multa experienta, aceasta a facut publicul sa dea din cap si sa danseze. Din pacate am pierdut o parte din recitalul iesenilor dar sunt sigur ca o sa mai am ocazia sa-i ma vad.

La 22:50 a urcat pe scena Beauty and the Rat. Desi eu nu i-am ma vazut in formula de 3 membri, am fost placut surprins de performanta lor si de cat a evoluat formatia in cei 3 ani de activitate. A fost trupa cea mai agresiva a serii si mi-ar fi placut sa fie ceva mai comunicativi cu publicul. Dupa ce au parasit scena, publicul i-a chemat inapoi, iar acestia s-au conformat si au cantat „Heart Shaped Box” de la Nirvana. 

Cu 5 minute inainte de miezul noptii,  au urmat oradenii de la N.O.R.  Au inceput cu o piesa lenta oarecum in antiteza cu melodiile celor de la Beauty and the Rat. Au cantat melodii ca „13”, „Somn”,  sau „Give me a sign”. Fiindca publicul era destul de amortit, solistul formatiei a incercat sa-l incalzeasca cu cateva glume de sezon dar nu prea a reusit fiind o ora destul de tarzie.

Dupa N.O.R. a urmat headliner-ul serii: Travka. Concertul a inceput in uralele publicului care incet-incet se imputina. Cei 4 membri ai formatiei, au cantat rand pe rand melodii ca „Urban Violent”, „Vremea Ocheadelor”, „Iubire”, „Soare Rasare”, sau „Aici sunt eu”. Punctul culminant al recitalului a fost inaintea melodiei „Cum te simti” cand George, solistul formatiei, a inceput un monolog fara noima in care povestea de viata lui de student si intreba publicul cum se simte si daca e ciudat ceea ce face el. A urmat apoi primul vers al melodiei: „Ti se pare ciudata daca te-am intrebat cum te simti”, care a clarificat intreaga situatie. Chiar daca a fost mai mult un monolog, pentru mine a fost unul dintre cele mai ciudate si intens traite intro-uri ale unei melodii. O prestatie de nota 10 care a facut publicul obosit sa cante si sa danseze. Organizatorii au inmanat membrilor formatiei la sfarsitul recitalului un trofeu simbolic prin care au dorit sa multumeasca trupei pentru prezenta ei in cadrul festivalului. Concertul s-a incheiat la ora 02:40.

In ultima zi a Rock’n’Iasi Alternativ, i-am putut asculta din nou pe cei de la The Curls. De data asta baietii au cantat piese din repertoriul americanilor de la Green Day. Publicul nu a fost la fel de numeros ca in precedentele seri, dar a fost la fel de energic si plin de viata.

Ca o concluzie generala, pot spune ca am fost oarecum multumit de organizare si de prestatia trupelor. Nu mi-a placut faptul ca dupa fiecare recital trebuia sa iesim din sala Gaudeamus si sa stam pe holuri, in balcon sau in sala Foaier. De asemenea, a fost destul de frig in sala de concerte, dar astept cu nerabdare sectiunea Metal de vineri seara (31 octombrie). Pentru mai multe poze si video-uri, puteti vizita pagina oficiala a festivalului.

Avancronica


Articol scris de Alexandru Maftei | Joi, 30/10/2014 - 18:07
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului alexandru.maftei