eveniment
Data: 
30 Jan 2017 - 18:00
Loc: 
Institutul Francez Iasi
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 26

Zilelor Memoriei Victimelor Holocastului, ed. a IX-a

Institutul Francez din Iasi, alaturi de Comunitatea Evreilor din Iasi, va invita luni, 30 ianuarie, incepand cu ora 18.00, in Galeria „Benjamin Fondane”, la o intalnire cu regizorul Romulus Balazs, care va prefata proiectia filmului Souvenirs de Iasi. Evenimentul va marca cea de-a noua editie a Zilelor Memoriei la Institutul Francez din Iasi.

 

Instituita gratie initiativei ministrilor educatiei din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marcheaza in fiecare an Ziua Internationala a Memoriei Victimelor Holocaustului si a Prevenirii Crimelor impotriva Umanitatii.

Institutul Francez din Iasi va invita anul acesta la o proiectie de film, prin care vom marca cea de-a noua editie a Zilelor Memoriei: documentarul Amintiri din Iasi va fi proiectat in Galeria „Benjamin Fondane”, luni 30 ianuarie, incepand cu ora 18.00. Invitatul Institutului Francez din Romania cu aceasta ocazie va fi regizorul filmului, Romulus Balazs, care va face o introducere despre istoria acestui film.

Cu acest film am vrut sa deschid o usa generatiilor tinere si sa incerc sa fac ceva pozitiv cu acest trecut”, declara Romulus Balazs intr-un interviu acordat lui Matei Visniec pentru RFI pe 1 noiembrie 2016. Souvenirs de Iasi este un film documentar ce a luat nastere dintr-o ancheta a istoriei tarii realizatorului, Romania. In 2013, el a descoperit intr-o carte un eveniment istoric la care participase si Romania, tara sa natala, lucru despre care nu stia nimic, si anume: participarea la Holocaust. aceasta carte a fost ascunsa timp de decenii de catre regimul comunist.

Rasfoind cartea, a gasit o serie de poze facute in timpul unui pogrom in orasul romanesc Iasi. Sunt puse in lumina masacrele urbane, cat si metoda folosita pentru a deporta si extermina supravietuitorii. 74 de ani mai tarziu, se intoarce pe urmele masacrului cautand locurile unde au fost facute pozele. In doi ani de zile, le-a gasit aproape pe toate si a descoperit povestea acestei tragedii.

Cu scopul de familiarizare a tinerelor generatii cu Memoria Holocaustului, proiectia de film va fi prefatata vineri, 27 ianuarie, de o intalnire cu elevi pe tema „Memorie si istorie”. Aceasta dezbatere va avea loc in Galeria „Benjamin Fondane”, incepand cu ora 11.00.

Resurse
Video: 

Souvenirs de Iasi [trailer]

Souvenirs de Iasi [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 26/01/2017 - 16:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa