articol
stats

Vorbitor, un documentar

Din informatiile mele, Radu Muntean nu e strain de acest gen cinematografic si nici nu pare a fi. Ii reuseste chiar foarte bine si documentarul TV, probabil cea mai cunoscuta specie. Vorbitor e despre relatiile de dragoste infiripate intre detinutii din inchisorile de la noi. O productie HBO Romania, 2011.

Desi a afirmat intr-un interviu ca intentioneaza sa faca din acest documentar un film de autor, declaratia mi se pare hazardata. Cred ca e departe de o astfel de eticheta. Pentru ca filmul are doar haz si e bine montat. Nu intrevad alte pariuri regizorale & artistice. Desigur, umorul e atent cautat si taiat subtil, ceea ce il face pe spectator sa se simta bine si comfortabil, iar in final sa fie satisfacut.

Tin sa remarc proiectul, iata, pe termen lung al celor de la HBO, condus de Andrei Cretulescu. Daca pina acum era o rampa de lansare pentru tipi precum Claudiu Mitcu, Alexander Nanau sau Pavel Cuzuioc, Radu Muntean e cel mai sonor care colaboreaza (desi au mai participat si Alecu Solomon ori Tudor Giurgiu). Cel mai prolific regizor al NCR intra si in zona documentarului, despre care se vorbeste in ultimul timp ca ar fi una dintre sursele de inspiratie a noului val.

Nu cred ca reuseste sa redea foarte bine emotia ori, eventual, drama personajelor si tot din declaratiile lui aflam ca s-a ferit de senzational. E de bun-simt sa o faci, insa documentarele romanesti care au aparut in aceeasi perioada cu noul val de fictiune tocmai prin asta s-au remarcat - o poveste reala atit de puternica incit nici nu zici ca nu e fictiva. Practic, cele doua genuri si-au inversat pariurile, in cinematografia romana: filmul de fictiune a prezentat o poveste intr-o maniera atit de realista incit e considerat aproape documentar; documentarul, de cealalta parte, a venit cu povesti atit de dureroase si atit de bine spuse, ca n-ai zice ca nu e fictiune.

Totusi, Vorbitor e inferior unui Podul de flori, Nu te supara, dar..., Cold Waves si altele, ceea ce inseamna ca HBO, desi constiincios ca productie, nu are pariuri foarte mari. Acopera insa o zona in care industria romaneasca (la capitolul documentar cred ca putem vorbi de asa ceva) nu e prezenta decit cu productii TVR. Care sint orice, dar nu filme.  Asteptam si viitoarele proiecte!

Resurse
Video: 

Trailer 1

Trailer 1

Trailer 2

Trailer 2
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 19/12/2011 - 01:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif