eveniment
Data: 
27 Aug 2013 - 19:30
15 Mar 2014 - 15:00
20 Jun 2014 - 14:30 - 26 Jun 2014 - 14:30
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, nr. 12

Sunt o baba comunista, pe marile ecrane

Dupa citiva ani de cind se lucreaza la ecranizarea a probabil celui mai cunoscut si vindut roman scris de un scriitor roman contemporan, Sint o baba comunista de Dan Lungu a ajuns in sfirsit pe marile ecrane. Regia e semnata de Stere Gulea, care a colaborat si aici cu unii dintre mai vechii sai colegi de la Morometii (1988), Vivi Dragan Vasile – director de imagine - si Luminita Gheorghiu – actrita in rol principal. Filmul va avea o proiectie unica la Iasi, marti, 27 august, de la ora 19:30, la Cinema City, in prezenta echipei de productie. UPDATE: Filmul va mai fi proiectat intre 20 - 26 iunie, la Cinema Republica, in fiecare zi de la ora 14:30. Pretul unui bilet este 6 lei.

Sinopsis: „Viata linistita de provincie a sotilor Emilia si Tucu este data peste cap atunci cand fiica lor se intoarce din Canada, impreuna cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit sa fie o intalnire fericita se transforma repede intr-o situatie complicata si in acelasi timp amuzanta. Parintii fetei afla ca tanarul cuplu trece prin probleme financiare grave, asa ca sunt dispusi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor sa nu duca lipsa de nimic”. (sursa: cinemagia)

Stere Gulea s-a remarcat inca de la filmul de debut, Sub pecetea tainei, un scurtmetraj pentru televiziune, prin aplecarea catre ecranizari, acest prim proiect fiind o adaptare a mai multor texte de Mateiu Caragiale. Au urmat apoi Jules Verne si Castelul din Carpati (1981), Mihail Sadoveanu si Ochi de urs (1983), Marin Preda cu Morometii (1988), Herta Muller si Vulpe – vanator (1993), respectiv Dan Lungu si prezentul film. In nu foarte lunga sa cariera, Stere Gulea a mai regizat si doua documentare, destul de cunoscute publicului larg, primul fiind un proiect colectiv de scoala, Apa ca un bivol negru (1970), iar cel de-al doilea Piata Universitatii (1991), ambele apreciate pentru comentariul socio-politic foarte puternic.

Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca. De profesie sociolog si profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, Dan Lungu a debutat cu poezie si teatru, gasindu-si insa locul in proza, unde a fost apreciat si citit de publicul larg. Pina acum i-au fost publicate romanele Raiul gainilor (2004), Sint o baba comunista (2011), Cum sa uiti o femeie (2009) si In iad toate becurile sint arse (2011), dar si alte volume de proza scurta.

Rolul principal, cel al babei comuniste, e jucat de actrita care a facut furori anul acesta cu prestatia ei din Pozitia Copilului (C.P. Netzer, 2013), Luminita Gheorghiu. Adulata si apreciata atit de fani sau simpli spectatori, cit si de critici, actrita a fost imaginea TIFF 2013 dar si coperta revistei All Hollow. Desi pare putin credibil, primii 10 ani de meserie i-a facut in teatru, mai exact la Botosani si Piatra Neamt, abia apoi revenind in Bucurestiul unde si-a facut studiile. De la Bulandra si pina la debutul in cinema care dateaza din 1980, mai exact in filmul Labirint de Serban Creanga, n-a mai fost mult, iar platoul de filmare i-a prilejuit colaborari si intilniri remarcabile: Stere Gulea (Morometii), Michael Haneke (Code Inconnnu), Lucian Pintilie (Prea tarziu), Radu Mihaileanu (Trahir), Cristi Puiu (in toate filmele sale), Cristian Mungiu, Porumboiu si multi altii.

In ceea ce priveste receptarea critica a filmului Sunt o baba comunista, critica nu a disecat prea mult lungmetrajul lui Stere Gulea, asupra demersului regizoral al acestuia doar Florentina Ciuverca (filmreporter.ro) oprindu-se in cronica ei: „Stere Gulea nu merge prea departe cu subtilitatile, ramane la suprafata problematicii. Insa pastreaza umorul bonom al cartii si e foarte atent la detalii”. Iar despre filmul propriu-zis, doar Iulia Blaga (hotnews.ro) a lansat o cronica negativa: „Din pacate, personajele nu capata suficienta consistenta din pricina cliseelor si rateaza emotia. Filmul nu degaja nostalgia eroinei fata de comunism, ci un soi de nostalgie generala si imprecisa pentru viata de altadata, inclusiv pentru momentul Morometii”.

Despre filmul care dureaza 94 minute si care e produs de Media Pro, ramine de vazut daca va reusi sa depaseasca recordul de bilete vindute de Pozitia Copilului si daca ii va incheia cariera lui Stere Gulea intr-un mod reusit sau mai degraba tot cu gindul la Morometii, capodopera irepetabila.

Resurse
Video: 

Sunt o baba comunista [trailer]

Sunt o baba comunista [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 26/08/2013 - 00:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif