eveniment
Data: 
18 Sep 2017 - 20:00
19 Sep 2017 - 20:00
20 Sep 2017 - 20:00
21 Sep 2017 - 20:00
29 Sep 2017 - 14:30 - 5 Oct 2017 - 14:30
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Perfect sanatos

Perfect Sanatos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, autoarea multi-premiatelor coproductii europene Crulic – drumul spre dincolo si Muntele Magic, va avea premiera in cinematografe pe 15 septembrie. Anca Damian ii aduce impreuna intr-un thriller de autor pe tanarul Anghel Damian, alaturi de nume consacrate precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni si Olimpia Melinte. La Iasi ruleaza pina joi la Cinema Republica, in fiecare zi de la ora 20. Pretul unui bilet este 6 lei. UPDATEFilmul mai ruleaza la Cinema Victoria intre 29 septembrie - 5 octombrie de la ora 14:30 (pretul unui bilet este 8 lei).

Personajul principal interpretat de Anghel Damian (Andrei) porneste in cautarea unei explicatii privind moartea neasteptata si suspecta a tatalui sau. Intre trauma disparitiei parintelui si descoperirea unor secrete dureroase legate de acesta, Andrei este fortat sa se maturizeze rapid si sa-si reconsidere relatia cu trecutul si familia. Pariul ambitios al rolurilor principale este asumat pana la capat de catre Anghel Damian, dar si de Cristina Florea, care il secondeaza. Olimpia Melinte intregeste un triunghi amoros atipic, intr-un rol intens, care egaleaza prezenta puternica a lui Vlad Ivanov. Personajele episodice construite de Toma Cuzin sau Codin Maticiuc sunt surprinzatoare, gata si ele sa-si spuna propria poveste.

La fel ca toate filmele Ancai Damian, Perfect Sanatos este inspirat din evenimente reale, scenariul fiind co-semnat cu Lia Bugnar. „Filmul a reprezentat pentru mine o intoarcere la sursa: atat prin alegerea de a filma in Clujul in care am crescut, cat si prin alegerea unui subiect atat de intim – legatura dintre copii si parinti”, explica Anca Damian. „Este cel mai romanesc film al meu, singurul, de altfel, in care nu apare vreun actor din afara tarii. In acelasi timp, il consider o reintoarcere la un mod de a face film si de a spune povestea sincer si direct”. Succesul international al documentarului de animatie Crulic – drumul spre dincolo i-a adus Ancai Damian atat zeci de premii si prezente in festivaluri din intreaga lume, cat si increderea producatorilor din Franta, tara devenita a doua sa casa. Regizoarea lucreaza in acest moment la Moon Hotel Kabul, un lung-metraj de fictiune care va fi lansat anul viitor, dar si la o noua animatie: Extraordinara calatorie a Maronei.

Anca Damian este prima femeie director de imagine din Romania pentru film de lung metraj si una dintre putinele regizoare de lung metraj intr-un vechi si nou val cinematografic, reprezentate in mod covarsitor de catre barbati. Autoarea a refuzat de la inceput scolile, canoanele si grupurile de influenta, preferand sa-si asume, de la proiect la proiect, responsabilitati, mize si riscuri suplimentare ca director de imagine, scenarist, regizor de documentar si de lung metraj de fictiune, sau producator. In cuvintele sale: „mi se pare inacceptabil sa ma repet in proiecte, sa ma multumesc cu o reteta sau sa fac filmul cu un public sau cu un premiu in minte”.  Perfect Sanatos nu se abate de la aceasta regula personala: dezvolta un subiect in egala masura familiar si straniu, provoaca publicul la dialog si refuza finalurile asteptate.

Resurse
Video: 

Perfect sanatos [trailer]

Perfect sanatos [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 18/09/2017 - 15:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa