eveniment
Data: 
21 Dec 2015 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

My Sweet Little Village

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a Municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, luni, 21 decembrie 2015 de la ora 18:00, filmul My Sweet Little Village (1985) in regia lui Jirí Menzel, regizorul care a fost laureat al Premiului pentru Intreaga Cariera la TIFF 2013! Filmul va fi color, subtitrat in romana si va dura 1h si 38 de minute. Intrarea este libera!

Sinopsis: De ani de zile scortosul Pavek l-a suportat pe Otik, „prostul satului”, impartind masa cu el, dar si bancheta tractorului. Dar naucul Otik imprastie atita buna-dispozitie in jur, incit Pavek, oricit s-ar enerva, nu duce la bun sfirsit amenintarile ca-si va gasi alt coleg. Un cuplu pe masura lui Laurel si Hardy este inima unei comedii care descopera umor din belsug in situatii familiare.

Intr-un sondaj de opinie realizat in ianuarie 2007 de catre Novinky.cz, acest film a fost ales de 22,4 % din alegatori (aprox. 66.000 persoane), ca cea mai populara comedie ceha din istorie.

In Republica Ceha si Slovacia filmul isi pastreaza un public fidel, la fel ca orice alta arta clasica. Filmul a cistigat comentarii favorabile din partea criticilor de film, cum ar fi Roger Ebert care a acordat filmului 3.5 din 4 stele, afirmind ca „In My Sweet Little Village, Menzel descopera o parte din acelasi umor blind si ironic, care se regaseste in Fireman’s Ball. El foloseste viata de zi cu zi ca un instrument pentru un atac subtil asupra birocratie si o afirmarea vesela a naturii umane. Acest film este plin de bucurie de la inceput pana la sfarsit - o comoara mica, dar una reala”.

Jiří Menzel (1938, Praga) se numara printre cei mai importanti regizori cehi de film si teatru, fiind in acelasi timp actor. A studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) in anii 1958-1962, perioada denumita „Noul val ceh”, care a dat nastere la o intreaga generatie de mari creatori. Jiří Menzel este membru al Academy of Motion Picture Arts and Sciences, al Academiei Europene de Film si a nou infiintatei Academii Cehe de Film si Televiziune.

Odata cu ocuparea Cehoslovaciei de catre fortele Pactului de la Varsovia, in 1968, Menzel a fost unul dintre primii regizori caruia i s-a interzis sa mai faca filme. Comunistii au fost deranjati de Ciocirlii pe sirma (1969), care prezenta adevarata natura a democratiei din Cehoslovacia anilor ‘50. Premiera acestui film a avut loc abia in 1990, iar filmul a obtinut Ursul de Aur la Berlinale, printre multe alte premii.

Cele mai cunoscute filme ale lui Menzel sunt adaptari ale romanelor lui Hrabal, autor care i-a fost si prieten apropiat. Printre scrierile ecranizate se numara Amintiri (1980), Festivalul Ghioceilor (1983), In slujba regelui Angliei (2006). Aproape toate filmele lui Menzel au reprezentat Cehoslovacia si Republica Ceha in cadrul festivalurilor internationale de film din strainatate si multe au obtinut importante premii si mentiuni de onoare.

Nominalizat la Premiile Oscar pentru „Cel mai bun film intr-o limba straina”, a cistigat 2 premii in cadrul festivalului Montréal World Film Festival si un premiu la Paris Film Festival pentru „Cel mai bun actor” (János Bán).

Resurse
Video: 

My Sweet Little Village [trailer]

My Sweet Little Village [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Sam, 19/12/2015 - 22:13
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan