eveniment
Data: 
4 Sep 2017 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Mimì metallurgico ferito nell'onore

Luni, 4 septembrie, incepand cu ora 18:00, Clubul Cinefililor va asteapta la Casa „Mihai Ursachi” din Parcul Copou pentru a viziona si discuta filmul Mimì metallurgico ferito nell'onore (1972), in regia lui Lina Wertmuller, intreaga luna fiind dedicata filmelor acesteia. Filmul va dura 108 minute si va fi subtitrat in limba romana. Intrarea este libera!

Sinopsis: In Sicilia, minerul Carmelo “Mimi” Mardocheo voteaza cu candidatul Partidului Comunist in locul celui sustinut de Mafie, crezand ca votul e secret. Dupa alegeri, isi pierde locul de munca si nu-si poate gasi altul in satul sau, localitate controlata de mafiotul Don Calogero. Pleaca impreuna cu sotia sa Rosalia si cu intreaga familie, calatorind spre Torino unde spera sa-si gaseasca de munca. Gaseste un loc de munca fara forme legale in constructii, afacere controlata tot de Mafie, iar cand un coleg moare intr-un accident, descopera ca mafiotii i-au aruncat cadavrul pe marginea drumului. Mimi insa nu raporteaza crima la politie.

Mimì metallurgico ferito nell'onore (1972) este un film italian, avand in rolurile principale pe Giancarlo Giannini (Mimi), Mariangela Melato, Turi Ferro si Agostina Belli. A aparut in Statele Unite sub denumirea „The Seduction of Mimi” desi traducerea mot-a-mot a titlui ar fi fost „Mimi the metalworker, wounded in honor”. Tot in aceasta perioada, protagonistul Giancarlo Giannini a jucat in alte trei filme de-ale lui Wertmüller: Love and Anarchy, Swept Away si Seven Beauties – filme ce i-au adus faima regizoarei.

Lina Wertmüller (1928, Italia) este o scenarista si regizoare de film italiana. A fost prima femeie nominalizata la Academy Awards (Oscar) pentru regia filmului Seven Beauties (1975). Este cunoscuta pentru filmele The Seduction of Mimi (1972), Love and Anarchy (1973) si Swept Away (1974). Lina a fost un copil rebel si a fost exmatriculata din mai mult de 10 scoli catolice. Desi tatal sau si-a dorit ca ea sa devina avocat, aceasta a ales o cariera artistica. Timp de 10 ani dupa absolvire, Lina a lucrat ca actrita, scenarist si regizor in diverse teatre, in aceasta perioada cunoscandu-l pe actorul Giancarlo Giannini, care urma sa joace in multe din filmele sale.

Ulterior l-a cunoscut pe Federico Fellini, iar in 1962 a primit functia de asistent regie la faimosul Otto e Mezzo (1963). Mai apoi si-a facut debutul in lungmetraj cu filmul The Lizards, dar recunoasterea internationala a avut-o abia dupa lansarea filmului Seven Beauties care i-a adus 4 nominalizari la Academy Awards.

In 1985 a primit „Women in Film Crystal Award” pentru cariera si excelenta sa in domeniu, fiind o inspiratie pentru alte femei din industria filmului. In 1974 a intrat in Guinness Book of Records pentru cel mai lung titlu de film: Un fatto di sangue nel comune di Siculiana fra due uomini per causa di una vedova. Si sospettano moventi politici. Amore-Morte-Shimmy. Lugano belle. Tarantelle. Tarallucci e vino, ce are in total 179 de caractere.

In anul 1972, filmul Mimì metallurgico ferito nell'onore a facut parte din selectia oficiala a Cannes Film Festival, unde a si avut premiera mondiala. Prestanta actorilor a fost remarcata, acestia castigand premii la Golden Globes Italy (1973), Italian National Syndicate of Film Journalists (1973) si David di Donatello Awards (1972). Scenariul filmului a fost adaptat in 1977 pentru pelicula americana Which Way Is Up?, în regia lui Michael Schultz.

Resurse
Video: 

Mimi metallurgico [trailer]

Mimi metallurgico [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Lun, 04/09/2017 - 12:37
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan