eveniment
Data: 
10 Dec 2011 - 21:00 - 11 Dec 2011 - 04:00
Loc: 
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Maraton: Povesti reale in film

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi sa vizionati 3 filme in cadrul CineMaratonului Povesti reale in film sambata spre duminica, 10/11 decembrie 2011: Kray, Sophie Scholl - ultimele zile si Invictus.

Programul filmelor:

ora 21.00 Aleksei Uchitel: “Kray" (2010 – color - 124 minute) *subtitrare in romana

ora 23.30 Eric Rothermund: “Sophie Scholl – ultimele zile” (“Sophie Scholl – Die letzten tage”) (2005 – color – 120 minute) *subtitrare in romana

ora 02.00 Clint Eastwood: “Invictus” (“Invictus”) (2009 – color - 134 minute) *subtitrare in romana

KRAY - Siberia si tinuturile ei dezolante si sublime de taiga. Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Rusi si germani, fosti dusmani, actuali invingatori - invinsi: povesti personale deteriorate se tes in Kray, un loc parca scos in afara lumii, unde oamenii sunt animati de furii, de halucinatii ale trecutului, de obsesii, de nevoia dovedirii autoritatii, de inclestari cu natura, cu sine sau ceilalti. Un loc salbatic si care salbaticeste, unde ursii par a fi deseori mai umani decat fiintele umane, mai toleranti cu prezenta lor, acceptand ce nu pot schimba si siguri ca omul nu poate intra in toata lumea lor. O metamorfoza ciudata are loc in aceste locuri prea tacute: invingatorii par a intra in pielea invinsilor. Si invers.

Ignat este simbolul victoriosilor soldati sovietici care, de fapt, se dovedesc a fi profund afectati de stresul razboiului, bolnavi si raniti, dar nu distrusi complet. Trenurile se transforma in obsesie, viteza in manie si exteriorizeaza furia adunata de-a lungul conflictului. Acestia se identifica cu motoarele cu aburi ale trenurilor, dezvolta relatii umane cu locomotivele ce au nume proprii, retraiesc scene din razboi. Vor sa asimileze trecutul, pas necesar continuarii vietii in prezent. Ignat este un temperament taios, nu da multe explicatii pentru ceea ce face, are obsesia de a demonstra lucruri pe care multi le cred imposibile si, de aceea este, pe de o parte, singularizat, pe de alta parte marginalizat. In ambele ipostaze trezeste in jur un soi de fascinatie pe care nu o intretine in mod intentionat. Se avanta prin padurile Siberiei, intr-o cursa aproape fatala, riscandu-si propria viata, dar si vietile altora, isi izbeste orgoliul de al altora si accepta provocarea de a reface un pod rupt de gheturi peste un rau vijelios.

" - Pe tot timpul razboiului ai stat ascunsa in taiga?
- Care razboi? "

Planul secund apartine unei nemtoaice ramasa captiva in taiga printr-un nefericit accident si din cauza irascibilitatii unui rus cu autoritate. Pare a fi devenit un suflet al padurii si comunica doar prin fapte, violente la inceput, asumandu-si riscuri, intr-o lume care nu tolereaza niciun cardiac. Scena refacerii podului si a presiunii la care este supus ulterior este un exemplu de cum reusesc sa faca rusii scene intense acolo unde americanii trebuie sa umble din plin la efecte speciale. Nemtoaica este un trofeu de razboi nesperat, este privita ca pierduta ce trebuie sacrificata cumva pentru ura existenta intre rusi si germani. Ignat se va metamorfoza si el, dar personajul colectiv va avea o alta evolutie.

Scena cu barditele e simbolica. Trenurile in competitie parca sunt o reeditare ruseasca a filmelor cu Buster Keaton, atmosfera este inconfundabila: filmul trebuie vazut pentru a intelege de ce e asa de captivanta. Kray - nominalizat la Oscar-uri la categoria Cel mai bun film strain din partea Rusiei.

Articol scris de Daniela Abageru | Vin, 09/12/2011 - 01:26
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului daniela.abageru